in ,

Podľa Sakovej by sa Ukrajina mala vzdať časti svojho územia. Ako zareagoval Pellegrini?

Po voľbách poskytla Podpredsedníčka strany Hlas Denisa Saková rozhovor Českej televízii, v ktorom hovorila o vzťahoch so svojimi exkolegami zo Smeru a o vojne na Ukrajine.

Zaujali nás predovšetkým jej vyjadrenia týkajúce sa Ukrajiny. Saková zdôraznila, že Hlas má jasnú zahraničnopolitickú orientáciu a chce, aby Slovensko zostalo súčasťou EÚ a NATO. No nevyhla sa tiež kritike Európskej únie, tvrdiac, že tá sa neprikláňa k mierovým rokovaniam na Ukrajine.

Saková konštatovala: “Chýba snaha o mierové rokovania. EÚ nevyvíja diplomatické úsilie, a zdá sa, že nikto nemá v úmysle odložiť zbrane alebo vzdať sa časti svojho územia. Budeme nútení nájsť kompromis.”

A práva veta o vzdaní sa územia motivovala moderátora k otázke, či by sa Saková bola ochotná, v prípade vojenského napadnutia, vzdať sa napríklad Žitného ostrova.

Jej odpoveď nebola jednoznačná, no dodala, že územná celistvosť Ukrajiny pred rokom 2014 sa už pravdepodobne neobnoví.

Ukrajinské médiá zaregistrovali tento rozhovor a poukazujú na to, že strana Hlas by mohla byť dôležitým partnerom Smeru, ktorý vyhral voľby, pričom Smer dlhodobo tvrdí, že chce zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine.

Na Sakovej komentár zareagoval aj šéf strany Hlas, Peter Pellegrini.

Ako? Dozvieš sa na ďalšej strane

Ladislav Bašternák sa nedostavil na pojednávanie v kauze Bonaparte, súd odročil proces na ďalší rok

Pellegrini: Prvé kolo rokovaní o zostavení vládnej koalície už máme za sebou