in , ,

Ostré slová prezidentky. Píše o pocitoch strachu, ohrozenia, hanby či neistoty… Proti novele Trestného zákona chce bojovať!

ZDROJ: Pravda

Včera schválená novela Trestného zákona si vyslúžila dramatickú diskusiu v parlamente. Podľa opozície koaliční poslanci neboli dostatočne oboznámení s tým, čo sa v novele nachádza. Niektorí upozornili na to, že sa vďaka nech skráti premlčacia doba i se*uálne motivovaných trestných činov z pôvodných 20 rokov na 10. Podľa poslanca Glücka (Smer) si niektoré ženy zn*silnenie vymýšľajú a aspoň ich to motivuje aby skutok nahlásili skôr. Na základe tohto vyjadrenia si vyslúžil kritiku opozície, ktorá poukázala na fakt, že niektoré ženy sa odhodlajú z rôznych dôvodov skutok nahlásiť i po viac než 10 rokoch.

K téme sa vyjadrila na svojich sociálnych sieťach ostro i prezidentka Zuzana Čaputová, podľa ktorej sú včerajšie slová z plna parlamentu “hanebným výsmechom ťažkej bolesti a traume, ktorú zažívajú obete se*uálneho násilia”.

Problém s premlčacou dobou sa má týkať pritom i samotného procesu vyšetrovania, ktorý neraz trvá dlho. “Odborníci, ktorí pracujú v tejto oblasti, poukazujú tiež na to, že pri väčšine prípadov zn*silnení môže trvať dlhé obdobie, kým obete dokážu nájsť silu hovoriť a vypovedať o tom čo zažili. Najmä ak išlo o prípady zn*silnenia zo strany partnera či inej blízkej osoby. Ďalší čas zaberie vyšetrovanie, prípadne identifikovanie páchateľa.” upozornila prezidentka.

“Neustály pocit strachu, ohrozenia, hanby, neistoty, prežívanie úzkosti a depresií, sebaobviňovanie či myšlienky na samovraždu. Toto sú mimoriadne závažné dôsledky zn*silnenia a se*uálneho násilia. Zanechávajú trvalé stopy na telách a dušiach, ktoré nemôžeme prehliadať a zľahčovať. Podľa odborníkov policajné štatistiky ukazujú iba zlomok prípadov, ktoré sa u nás v skutočnosti páchané.” vyjadrila sa Zuzana Čaputová na podporu obetí týchto trestných činov.

 

Dráma v parlamente včera vyústila do plaču poslankyne! Prezidentka vraj urobí všetko, čo bude v jej právomoci.

Pokračovanie nájdete na druhej strane

Pre podujatie Snežné psy posilnia kyvadlovú dopravu

Stredná odborná škola technická vo Vrábľoch je líder