in ,

Prezidentka Čaputová sa stretla s rodičmi Romana (†15). “Dbajme nielen na akademický prospech ale aj na to, čo deti trápi na duši,” vyzvala

Podľa neho v čase, ktorý sa týka nakrúcania si tragického okamihu žiakmi a ich správania sa, keď bol Roman na streche, išlo o vyučovací proces a tak mal byť pedagóg v triede a zabrániť tomu, čo spolužiaci Romana robili. “Neviem si predstaviť tú zlomyseľnosť žiakov, že skúšajú toho človeka ktorý je na pokraji možno nervového zrútenia alebo celkového rozhodnutia ukončenia svojho života a ešte ho posmeľujú alebo nejakým spôsobom ho podnecujú. Toto sú veľmi vážne defekty z môjho pohľadu v správaní sa týchto ľudí a celkovo personálu,” a dodáva, že bude to predmetom dokazovania v tomto prípade. Tvrdí, že keby pomoc bola zavolaná skôr, tak takúto situáciu by mal psychológ alebo policajný vyjednávač zvládnuť. No Roman v tej samote a pri podnecovaní a zosmiešňovaní svojich spolužiakov nemal iné rozhodnutie. “Že sa to nedalo nikomu na vedomie, nikto nikoho nezavolal už keď videl že je to nešťastie v podstate, v hodine dvanástej, tak si myslím že išlo o závažné porušenia a pochybenia tých ľudí”.

 

Rozhovor s právnym zástupcom si môžete pozrieť v rozhovore TV JOJ24

Okrem tých, ktorí s rodinou Romana súcitia sa žiaľ, našli aj takí, ktorí ich začali haniť. Otec Romana Slovensko kvôli pracovným povinnostiam čoskoro opustí a nezavrhuje ani možnosť, že za ním pôjde aj jeho manželka. No život ďaleko od Romanovho hrobu si nevedia veľmi predstaviť.

Na okydávanie zo strany verejnosti chcú rodičia nebohého Romana reagovať trestným oznámením. Všimli si totiž klamilvé názory, ktoré tvrdia, že si majú Romanovi rodičia nechať za rozhovory, poskytnuté médiám, platiť. K tomuto tvrdeniu sa rodina vyjadrila pre portál pluska.sk nasledovne.

„Pre tých, ktorí tvrdia, že média nám platia za tieto rozhovory, je to klamstvo! Tu je vidieť, že nielen dospelí sú zákerní, ale tá zákernosť rastie, a v posledných rokoch aj u detí,“ konštatuje s tým, že o niektorých článkoch, ktoré sú zverejňované ani nemajú poňatia a podali už aj trestné oznámenia.

Dominik, otec Romana pre portál ďalej dodáva: „Deti keď vidia úspešného, mladého chlapca, ktorý má v rodine lásku a doma je šťastný, tak sa to snažia zničiť. Treba byť v tomto obozretní. Náš Romanko bol šikovný, dokázal variť, piecť, postaral sa o základné veci okolo domu. My, ako rodičia, sme boli na to hrdí, preto sme sa chceli s našimi známymi o to podeliť,“ uznal chybu, pred ktorou vystríha všetkých rodičov. „Generácia, ktorá vyrastá, sú veľmi mazaní, prefíkaní a zákerní ľudia. Ak vidia, že dieťa je v rodine spokojné a šťastné, tak ho ponížia a ublížia mu. Lebo doma to nemajú.“

 

S rodičmi sa stretla aj prezidentka Zuzana Čaputová

Rodičia nebohého Romana mali príležitosť o svojom synovi porozprávať prezidentke Čaputovej. Opísaliho ako citlivého a vnímavého chlapca, ktorý žil s obrovskou bolesťou, ktorú mu spôsoboval výsmech, ponižovanie a vylučovanie. Bol to mimoriadny človek, ktorý reprezentoval školu na mnohých súťažiach.

Prezidentka na stretnutí dodala, že s problémom šikany sa stretáva často, napríklad na diskusiách o duševnom zdraví.

„Opakovane mi o tomto vážnom probléme hovorili mladí ľudia, s ktorými som hovorila na našich diskusiách o duševnom zdraví, oblasti, ktorú považujem za veľmi dôležitú a jednu z mojich priorít. Tragédia, ktorá sa stala rodine Michalikovcov môže driemať kdekoľvek. Nemôžeme dopustiť, aby sa opakovala,” vyzvala prezidentka Čaputová.

Prosí učiteľov, riaditeľov škôl ale aj rodičov, aby situáciu nezľahčovali.  „Aby urobili čo je v ich silách a možnostiach a vychovávali deti k vzájomnému rešpektu a priateľstvu. Aby dbali nielen o akademický prospech, ale aj o to, čo deti trápi na duši. Snažili sa vytvárať kolektívy, ktoré sa voči šikane vymedzia a zastanú sa toho, komu je ubližované. Práve toto je cesta ako dokážeme predchádzať šikane, ako mi vysvetľovala práve v súvislosti s touto tragédiou hlavná školská inšpektorka aj viacerí odborníci z oblasti psychiatrie a psychológie, s ktorými som sa nedávno radila,” dodala Čaputová.

Andrej Danko urobil zo semafóra atrakciu. Je populárnejší, ako “jeho” stožiar. Pozri sa, čo tam už ľudia stihli priniesť!

Zvrat v prípade učiteľky, ktorá zneužívala svojho žiaka, zatiaľ čo ich ostatní žiaci strážili. Jej manžel od nech chcel len to jedno!