in ,

Tour de France 2023: Vingegaard sa v časovke priblížil k obhajobe prvenstva, Sagan pošetril sily

19.7.2023 (SITA.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu TotalEnergies odštartoval záverečný týždeň na 110. ročníku pretekov Tour de France 86. priečkou v utorňajšej 16. etape, ktorou bola kopcovitá časovka jednotlivcov na 22,4 km.

Suverénne v nej triumfoval líder celkovej klasifikácie Dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ktorý zdolal druhého Slovinca Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates) o 1:38 min, tretí bol s mankom 2:51 min Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma).

Vingegaardov náskok

Obhajca prvenstva Vingegaard si zvýšil si náskok v súťaži o žltý dres na 1:48 min pred dvojnásobným víťazom “Starej dámy” Pogačarom, tretí Brit Adam Yates (UAE Team Emirates) stráca na lídra už 8:52 min.

Viac o téme: Tour de France 2023

Saganovi patrí 131. pozícia s mankom 4:08:42 h. V bodovacej súťaži o zelený dres sa Slovák nachádza na 52. poste so ziskom 31 bodov, vedie Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) s 323 bodmi.

💛 Round Vingegaard! The 3rd week of the #TDF2023 started with the only TT of this year’s edition, and with only 10″ between the favourites, the battle was on!
Tadej was strong, but not strong enough, as he finishes behind a Dane on fire.

🎬 Here are the🇬🇧highlights of Stage 16 pic.twitter.com/vx1keKUOEp
— Tour de France™ (@LeTour) July 18, 2023

Sagan pošetril sily

Trojnásobný majster sveta zo Slovenska zaostal v časovke za víťazným Vingegaardom o 6:35 min. “Zo začiatku som šiel v ľahšom tempe, aby som v prvom kopci, zjazde a po rovine moc nestrácal. Záverečné stúpanie už som išiel na pohodu,” uviedol 33-ročný Žilinčan vo videu na fejsbúku RTVS Šport.

Jeho výkon v 16. etape zhodnotil aj športový riaditeľ TotalEnergies Ján Valach: “Po rovine išiel veľmi dobre. V poslednom kopci si išiel svoje a pošetril sily na ďalší deň.”

V stredu je na Tour de France 2023 na programe horská 17. etapa zo Saint-Gervais Mont-Blanc do Courchevelu s dĺžkou 166 km. Cyklisti v nej nastúpajú až 5400 metrov a čaká na nich aj najvyšší bod celých pretekov – stúpanie najvyššej kategórie na Col de la Loze s dĺžkou 28 km, ktorého vrchol je vo výške 2304 metrov nad morom.

Viac k témam: Tour de France 2023
Zdroj: SITA.sk – Tour de France 2023: Vingegaard sa v časovke priblížil k obhajobe prvenstva, Sagan pošetril sily © SITA Všetky práva vyhradené.

Traja muži v Medzilaboreckom okrese odcudzili z domu rôzne veci. Škoda sa vyšplhala do výšky 2-tisíc eur.

Prezidentka Čaputová vymenovala nových slovenských veľvyslancov pre tri krajiny, dúfa v intenzívnu spoluprácu (foto)