in ,

Sagan sa rozlúčil s Tour de France a Vingegaard je ako Pogačar (video)

24.7.2023 (SITA.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu TotalEnergies obsadil v nedeľňajšej záverečnej etape na 110. ročníku pretekov Tour de France 11. miesto a rozlúčil sa s týmto podujatím, keďže od budúcej sezóny už nebude jazdiť na ceste.

V špurte na Elyzejských poliach zvíťazil Belgičan Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) pred krajanom Jasperom Philipsenom (Alpecin-Deceuninck) a Holanďanom Dylanom Groenewegenom (Jayco-Alula).

Žltý dres obhájil Vingegaard

Prvenstvo v celkovej klasifikácii a žltý dres obhájil Dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ktorý o 7:29 min zdolal druhého Slovinca Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates). Na pódiu ich doplnil Brit Adam Yates (UAE Team Emirates) so stratou 10:56 min.

Viac o téme: Tour de France 2023

Saganovi patrí konečná 127. pozícia s mankom 5:14:17 h na víťaza. Bodovaciu súťaž o zelený dres ovládol Philipsen, biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov opäť získal Pogačar a bodkovaný pre najlepšieho vrchára Talian Giulio Ciccone (Lidl-Trek).

„Je to úžasné druhýkrát zvíťaziť na Tour de France. Bola to dlhá cesta, ale rýchlo to ubehlo. Každý deň to bolo veľmi náročné a bol to skvelý boj medzi mnou a Pogačarom. Každú etapu som si užil. Dúfam, že sa sem o rok vrátim a pokúsim sa o tretie víťazstvo,” vyhlásil 26-ročný Vingegaard po 21. etape v Paríži.

Saganov rekord “Starej dámy”

Napodobnil zápis Pogačara, ktorý triumfoval v pretekoch dvakrát za sebou v rokoch 2020 a 2021. V ostatných dvoch edíciách skončil Slovinec druhý.

Trojnásobnému majstrovi sveta Saganovi stále patrí rekord “Starej dámy” so siedmimi víťazstvami v bodovacej súťaži. Tour de France absolvoval 12-krát a dosiahol 12 etapových triumfov. Po tejto sezóne ukončí profesionálnu kariéru na ceste a na OH 2024 v Paríži sa chce predstaviť v horskej cyklistike. Na cestných pretekoch sa od budúceho roka zúčastní už len mimo seriálu World Tour. V horskej cyklistike už súťažil na OH 2016 v Riu de Janeiro.

🥂 Le dernier chapitre de cette 110ème édition du Tour de France.
🏆 Victoire de prestige pour @jordimeeus sur les Champs-Elysées, et deuxième sacre pour Jonas Vingegaard !

🫶 Merci à tous d’avoir suivi le #TDF2023, rendez-vous l’an prochain pour le #TDF2024 ! pic.twitter.com/gF7jqVCfAK

— Tour de France™ (@LeTour) July 23, 2023

Viac k témam: Tour de France 2023
Zdroj: SITA.sk – Sagan sa rozlúčil s Tour de France a Vingegaard je ako Pogačar (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Rusi vinia Ukrajinu z ďalšieho útoku na Moskvu, Zelenskyj sľúbil odvetu za Odesu (video+foto)

Deň rodičov vedia osláviť aj v práci. Peter a Daniel Paškovci pokračujú v rodinnej tradícii