in

Na Slovensku budeme mať novú legislatívu, ktorá odstráni problém nútených živností

13.3.2024 (SITA.sk) – Už tento rok by sme mali mať na Slovensku zavedenú novú legislatívu, ktorou sa odstráni problém tzv. nútených živností.

„Pripravujeme legislatívu, v rámci ktorej chceme posilniť kompetencie Inšpektorátov práce, aby jasne kontrolovali to, či na danom pracovnom mieste je živnostník alebo človek, ktorý má mať riadny zamestnanecký pomer,” uviedol v stredu po rokovaní vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Budú hroziť sankcie

Keď Inšpektorát práce zistí, že na danom pracovnom mieste nemá pracovať živnostník, ale zamestnanec v riadnom pracovnom pomere, tak vtedy sa to bude podľa slov ministra považovať za nelegálne zamestnávanie so všetkými sankciami, ktoré k tomu patria.

„Chceme jasne vyšpecifikovať v Zákonníku práce hranice, kedy môžeme pracovné miesto považovať za miesto určené pre živnostníka a kedy pre zamestnanca v riadnom pracovnom pomere,” zdôraznil minister.

Predbehneme transpozíciu smernice

Ako ďalej dodal, rezort práce má už v internom procese pripravenú legislatívu, kde sprísňuje podmienky pre kvalifikáciu riaditeľov Inšpektorátov práce.

„Som sociálny demokrat a preto nepovažujem za správne, keď na danom pracovnom mieste nemôže človek poberať všetky zamestnanecké benefity, na ktoré má nárok,” dodal Tomáš.

Minister očakáva, že novou legislatívou predbehneme transpozíciu európskej smernice. Nepredpokladá, že nová legislatíva bude mať vplyv na zamestnanosť, zamestnávatelia sa budú musieť prispôsobiť.

Viac k témam: Inšpektorát práce, Legislatíva, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, nútená živnosť, Živnosť, Živnostníci
Zdroj: SITA.sk – Na Slovensku budeme mať novú legislatívu, ktorá odstráni problém nútených živností © SITA Všetky práva vyhradené.

Do europarlamentu chcú ísť aj Matovič, Galko a Mikulec. Hnutie Slovensko a Za ľudí predstavili kandidátku (video)

Čierny deň v Bratislave: Mŕtvola pri Dunaji, dobodaný muž pred bytovkou a zásah elektrickým prúdom…