in

Inflácia v USA zostala minulý mesiac vysoká, čo zhoršuje perspektívu zníženia úrokov

10.4.2024 (SITA.sk) – Inflácia v USA zostala v marci na vysokej úrovni, keďže ju podporili ceny benzínu, nájmov, poistenia áut a ďalších položiek. Informovala o tom v stredu americká vláda.

Medzimesačná marcová inflácia bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií bola rovnako ako vo februári na úrovni 0,4 percenta. Medziročná jadrová inflácia bola tiež rovnaká ako vo februári, a to vo výške 3,8 percenta.

Vysoká inflácia znamená hrozbu pre perspektívu opakovaného zníženia úrokov zo strany amerického Federálneho rezervného systému.

Predstavitelia centrálnej banky USA totiž dali jasne najavo, že vzhľadom na silu ekonomiky sa neponáhľajú so znižovaním hlavnej úrokovej sadzby, hoci pôvodne prognózovali, že úroky v tomto roku trikrát zredukujú.

Viac k témam: Americká ekonomika, Inflácia, Úroky
Zdroj: SITA.sk – Inflácia v USA zostala minulý mesiac vysoká, čo zhoršuje perspektívu zníženia úrokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Výbuch v talianskej vodnej elektrárni zabil troch robotníkov, po štyroch stále pátrajú

Lucka (†17) bola skromná a šikovná. Kvôli modlitbám meškávala aj do školy. Stará Ľubovňa zažila najsmutnejší pohreb histórie