in

Kremľu sa rýchlo míňajú rezervy a Putin chce, aby lepšie zarábajúci ľudia aj firmy mali vyššie dane

29.2.2024 (SITA.sk) – Rusko má v pláne zmeniť daňový systém pre fyzické i právnické osoby tak, aby ešte viac platili do štátneho rozpočtu. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo štvrtkovom vyhlásení v ruskom parlamente to povedal tamojší vodca Vladimir Putin.

„Navrhujem zvážiť naše prístupy k modernizácii fiškálneho systému smerom k spravodlivejšiemu rozdeleniu daňového zaťaženia u osôb a firiem s vyššími príjmami,“ povedal Putin.

Neočakávaná daň

Občania zarábajúci viac ako päť miliónov rubľov ročne v súčasnosti majú 15-percentnú daň z príjmov namiesto štandardných 13 %.

Putin neuviedol, aká bude po novom výška dane pre lepšie zarábajúcich občanov. Okrem dane z príjmov fyzických osôb majú viac odvádzať aj firmy z nadmerného zisku.

Táto tzv. neočakávaná daň, ktorá bola vlani zavedená ako jednorazová, bude podľa všetkého s najväčšou pravdepodobnosťou pravidelná.

Aktíva sa znížili o polovicu

Moskva chce zvýšiť dane hlavne preto, že vládne rezervy sa rýchlo míňajú. Likvidné aktíva fondu národného blahobytu sa za dva roky vojny znížili o polovicu, zo 113,5 miliardy dolárov na začiatku roka 2022 na 55,9 miliardy USD k 1. januáru 2024.

Fond národného blahobytu v Rusku predstavuje základné zdroje krajiny.

Viac k témam: Dane, Fond národného blahobytu, Ruská ekonomika
Zdroj: SITA.sk – Kremľu sa rýchlo míňajú rezervy a Putin chce, aby lepšie zarábajúci ľudia aj firmy mali vyššie dane © SITA Všetky práva vyhradené.

Slafkovský, Černák aj Nemec potvrdili záujem hrať na MS v hokeji 2024, Ružička môže zabudnúť

Bratislavská vodárenská spoločnosť bude mať nového riaditeľa, hlavné mesto vyhlásilo výberové konanie