in ,

Fajčiari sa búria! Od nového roka si za cigarety poriadne priplatia a zdražovanie neskončí. Koľko bude stáť krabička o rok a o dva roky?

Posledný týždeň predstavila vláda SR návrh rozpočtu, ktorý počíta s novými poplatkami a so zvyšovaním daní. V spoločnosti rezonuje nielen medzi fajčiarmi, ale aj vo verejnom prostredí zdražovanie tabaku a cigariet. Rastúce ceny tabakových výrobkov vzbudzujú diskusiu o komplexných faktoroch, ktoré prispievajú k tomuto javu, a následky, ktoré to môže mať na spoločnosť ako celok ale aj na štátny rozpočet.

Slovenská vláda nie je jediná, ktorá sa snaží bojovať proti fajčeniu zvýšením daňového zaťaženia. Má to dvojaký účinok. Po prvé, zvyšovanie cien môže motivovať jednotlivcov k odvykaniu od fajčenia alebo aspoň k obmedzeniu svojej spotreby. Po druhé, vyššie dane naopak motivujú obyvateľov nakupovať tabak a cigarety za hranicami štátu.  Výrazné zdražovanie cigariet môže viesť k vytvoreniu či rozšíreniu čierneho trhu s nelegálnymi tabakovými výrobkami, čím by sa mohol stratiť účinok samotnej politiky zvyšovania daní. Okrem toho sa môže vytvoriť ekonomická záťaž pre slabšie skupiny obyvateľstva, ktoré sú náchylnejšie k fajčeniu a môžu pociťovať zvýšené finančné bremeno v dôsledku vyšších cien tabakových výrobkov.

Negatívne aspekty fajčenia nie sú obmedzené len na ekonomické hľadisko. Zdravotné dôsledky fajčenia sú dobre zdokumentované a zahŕňajú širokú škálu ochorení, od respiračných problémov až po závažné ochorenia srdca a rakovinu. Zvyšovanie cien cigariet môže byť pokusom obmedziť frekvenciu a intenzitu fajčenia a tým zmierniť dopad na verejné zdravie.

 

Ako uviedol portál TV noviny, od 1. februára 2024 by sa mala zvýšiť spotrebná daň na tabak, a to približne o 40 centov na krabičku. Štát vďaka tomu získa dodatočných 106 miliónov eur, uvádza TASR.

Článok pokračuje na ďalšej strane

Frayer Flexking vyzýva na zápas známeho herca, ktorý mal naňho nadávať. Ten odkazuje: “Ignorujem tieto detské výzvy. Je to šašo”

Bude Gašpar novým šéfom SIS? Ja som aktívny v parlamente a chcem pracovať, tvrdí