Veľký posun vo vyšetrovaní prípadu Romana (†15), ktorý skočil zo strechy. Obvinili jeho spolužiačku. Hrozí jej prísny trest!

Rodina nebohého Romana figuruje ako poškodená strana v prípade vyšetrovania prípadu.

To, čo sa dialo predtým ako Roman skočil, si niektorí jeho spolužiaci nakrúcali na mobilné telefóny. Na záberoch počuť, ako zaznievali na Romana nadávky a výzvy, aby skočil. Právny zástupca rodiny Milan Kuzma vidí preto trestnoprávnu zodpovednosť na strane žiakov, pedagógov aj vedenia školy.

Pre JOJ24.SK poskytol vtedy exkluzívny rozhovor, v ktorom svoje stanovisko zdôvodňuje. Myslí si, že boli všetky signály, ktoré by mohli zabrániť konaniu Romana, odignorované. 

Podľa neho v čase, ktorý sa týka nakrúcania si tragického okamihu žiakmi a ich správania sa, keď bol Roman na streche, išlo o vyučovací proces a tak mal byť pedagóg v triede a zabrániť tomu, čo spolužiaci Romana robili. “Neviem si predstaviť tú zlomyseľnosť žiakov, že skúšajú toho človeka ktorý je na pokraji možno nervového zrútenia alebo celkového rozhodnutia ukončenia svojho života a ešte ho posmeľujú alebo nejakým spôsobom ho podnecujú. Toto sú veľmi vážne defekty z môjho pohľadu v správaní sa týchto ľudí a celkovo personálu,” a dodáva, že bude to predmetom dokazovania v tomto prípade. Tvrdí, že keby pomoc bola zavolaná skôr, tak takúto situáciu by mal psychológ alebo policajný vyjednávač zvládnuť. No Roman v tej samote a pri podnecovaní a zosmiešňovaní svojich spolužiakov nemal iné rozhodnutie. “Že sa to nedalo nikomu na vedomie, nikto nikoho nezavolal už keď videl že je to nešťastie v podstate, v hodine dvanástej, tak si myslím že išlo o závažné porušenia a pochybenia tých ľudí”.

Pre Plusku potvrdila rodina ďalšie informácie. Vyšetrovanie usmrtenia polícia medzičasom prekvalifikovala na účasť na samovražde, uviedol otec pre portál pluska.sk.

Najnovšie informácie hovoria o dôležitom posune v prípade

V prípade nastal výrazný posun. Polícia obvinila spolužiačku deviataka Romana, ktorý spáchal samovraždu skokom zo strechy základnej školy v Parchovanoch. Podľa informácií TV JOJ vzniesol policajný vyšetrovateľ obvinenie proti mladistvej S. Š. na základe pokynu Krajskej prokuratúry Košice dňa 21. júna. Obvinenie sa týka zločinu účasti na s*movražde.

Romanov otec poskytol televízii krátke vyjadrenie: „Áno, o obvinení spolužiačky som už bol informovaný. Počkáme s naším právnikom na oficiálne doručenie obvinenia. Uvedomujem si, aké následky táto skutočnosť môže priniesť obvinenej. Preto sa ďalej k obvineniu zatiaľ vyjadrovať nebudem.“ Spolužiačke hrozí prísny trest. Ako uvádzajú noviny.sk, podľa trestného zákona, „kto iného pohne k samovražde alebo inému k samovražde pomáha, ak došlo aspoň k pokusu samovraždy, potrestá sa odňatím slobody na 6 mesiacov až 3 roky.“ Polícia však voči nej vzniesla prísnejšie obvinenie, pretože Roman mal v čase tragédie 15 rokov, bol chránenou osobou. „Odňatím slobody na 2 až 8 rokov sa páchateľ potrestá, ak čin uvedený v odseku 1 písm. b), teda na chránenej osobe.“