in ,

“Ty sa z hora pozeráš, no našou úlohou je vysvetľovať, že každý problém má riešenie”, hovorí riaditeľka školy, kde chodil 14-ročný Robko, ktorý si zobral život

Šikana je jedným z najvážnejších a najbolestivejších problémov, s ktorými sa môže človek počas svojho života stretnúť. Je to jedna z tienistých stránok ľudskej povahy, ktorá sa prejavuje v školách, na pracoviskách, dokonca aj v online prostredí. Šikana nie je len agresívne správanie alebo slová; je to systematické a opakované vyvyšovanie sa, používanie sily alebo informácií na ublíženie alebo ovládanie inej, slabšej osoby.

Problém šikany spočíva najmä v potrebe páchateľa dominovať, ktorá často vypláva z vlastnej neistoty, strachu alebo bolesti. Mnoho šikanujúcich čelí problémom vo svojom vnútornom svete – ako napríklad rodinný stres, nízke sebavedomie, či nevyriešené osobné konflikty. Toto však nikdy neospravedlňuje ich konanie.

Pre obete šikany sú následky často hlboko zraňujúce. Môže to viesť k závažným psychickým problémom ako sú úzkosť, depresia, nízke sebavedomie a dokonca až k samodeštrukčným myšlienkam. Psychologické jazvy môžu pretrvať dlhé roky, dokonca aj desaťročia po skončení šikany.

Pokračovanie na druhej strane

MIMORIADNE PÁTRANIE po tínedžeroch! Po štyroch mladíkoch sa zľahla zem! Rodiny a polícia prosia o pomoc!

Dôchodca prišiel o 20-tisíc eur, podvodníčka sa vydávala za policajtku