in ,

TikToku zvoní umieračik. Chcú ho zakázať a už o jeho osude rozhodla snemovňa

Schválenie a ďalšie kroky

Návrh zákona prešiel pomerom hlasov 352:65, kde jeho podporu vyjadrili ako republikáni, tak aj demokrati. Avšak, aby návrh zákona nabral účinnosť, vyžaduje schválenie Senátu. V tejto komore panujú rozdielne názory na reguláciu aplikácií vlastnených zahraničnými spoločnosťami, a líder demokratov Chuck Schumer zatiaľ neoznámil, aký postup zvolí.

Obavy z možného zneužitia údajov

Legislatívne opatrenie je motivované obavami, že ByteDance má úzke väzby na čínsku vládu, ktorá by teoreticky mohla získať prístup k údajom amerických používateľov TikToku. ByteDance tieto obvinenia odmieta a apeluje na senátorov, aby zvážili názory svojich voličov, ktorí si želanie zákazu nevyjadrili.

Reakcie a ďalší vývoj

Prezident Joe Biden uviedol, že ak bude návrh zákona schválený oboma komorami Kongresu, je pripravený ho podpísať, napriek tomu, že jeho volebná kampaň nedávno začala TikTok využívať. Návrh má však aj svojich kritikov, ako je republikánsky poslanec Tom McClintock, ktorý varuje pred prijatím opatrení, ktoré by mohli pripomínať represívne praktiky Komunistickej strany Číny.

 

Vojna na Ukrajine sa podľa Rusov môže preniesť aj za hranice, hoci za posledné dni nezískali nijakú dedinu

Európska únia vyňala Jozefa Hambálka zo sankčného zoznamu, podľa Blanára je to úspech slovenskej diplomacie