Categories: SlovenskoSprávy

Súdna rada riešila popieranie opatrení zo strany sudcov, názor o neúčinnosti nosenia rúšok je neprípustný

4.6.2021 (Webnoviny.sk) – Súdna rada SR plne podporuje predsedov súdov pri implementovaní všetkých platných protipandemických opatrení a pri vyvodzovaní zodpovednosti za ich porušovanie. Vyhlásila to vo štvrtok 3. júna na svojom 9. zasadnutí.

Členovia súdnej rady jednomyseľne prijali stanovisko k medializovaným prípadom nerešpektovania a popierania záväznosti niektorých protipandemických opatrení niektorými sudcami.

Viac o téme: Koronavírus

V stanovisku zdôraznili, že je neprípustné, ak sudca napriek stanoviskám odborníkov a relevantných autorít, verejne prejavuje názor o neúčinnosti prekrytia horných dýchacích ciest ako opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19.

Oslabovanie efektivity práce

„Na posudzovanie takéhoto opatrenia nie len že sudca nemá potrebnú odbornosť, ale takéto názory môžu výrazne oslabovať efektivitu práce tých orgánov verejnej moci, ktoré zvádzajú denný boj s pandémiou a jej následkami,“ uviedla rada.

Neprípustné u sudcu je podľa Súdnej rady SR aj nerešpektovanie všeobecne záväzných právnych predpisov, bez ohľadu na to, či k nemu dochádza pri rozhodovacej činnosti, alebo občianskom živote.

Platí prezumpcia ústavnosti

„V oboch týchto oblastiach musí mať sudca na mysli, že platí prezumpcia ústavnosti všeobecne záväzných právnych predpisov a ich zrušenie z dôvodu protiústavnosti možno dosiahnuť len v predpísanom konaní,“ dodala rada v stanovisku. Doplnili, že súdna rada je oprávnená a povinná konať a prijímať opatrenia, ktorými sa zamedzí oslabovanie dôveryhodnosti justície.

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák navrhol dočasné pozastavenie výkonu funkcie u sudcu Okresného súdu Zvolen Dalibora Miľana. Sudca sa dlhodobo odmieta podrobiť protiepidemickým opatreniam proti šíreniu ochorenia COVID-19. Návrh mu bol 31. mája doručený elektronickou poštou a členovia súdnej rady o ňom budú rozhodovať na zasadnutí 18. júna 2021.

Zdroj: Webnoviny.sk – Súdna rada riešila popieranie opatrení zo strany sudcov, názor o neúčinnosti nosenia rúšok je neprípustný © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

8 hodín ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

9 hodín ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

11 hodín ago