Categories: SlovenskoSprávy

Elektronický náramok ako plnohodnotná súčasť väzenského systému, od roku 2016 ho nosilo vyše 2-tisíc osôb

27.4.2024 (SITA.sk) – Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom. Ako informovala hovorkyňa ministerstva Lucia Hurajtová, systém elektronického monitoringu dnes eviduje 511 osôb, z toho 467 kontroluje a 44 osôb je chránených so zákazom priblíženia sa.

Najvyššie využitie má elektronický monitoring v prípravnom konaní – pri nahradených väzbách bol využitý spolu 911-krát,“ uviedla hovorkyňa s tým, že domáce väzenie súd pri rozhodovaní využil v 507 prípadoch.

Osoba s náramkom stojí štát menej

Spomedzi dostupných režimov kontroly a typov zariadení sa najviac využíva kontrola pohybu a pobytu prostredníctvom GPS zariadenia, približne 65 percent. Využitie kontroly prítomnosti na určenom mieste je zastúpené v nižšom počte.

V roku 2022 boli náklady na jedného väzňa v zariadení Zboru väzenskej a justičnej stráže 64,54 eura na deň, pričom osoba s náramkom stojí podľa posledných údajov štát len približne štyri eurá,“ poznamenala hovorkyňa.

Plnohodnotná súčasť väzenského systému

Okrem využitia pri sankciách vykonávaných na slobode sa náramok stal plnohodnotnou súčasťou väzenského systému, kde sa elektronický monitoring využíva pri pobyte alebo pohybe odsúdených mimo ústavu.

Spolu bol takto využitý v 2824 prípadoch,“ doplnila.

Podieľajú sa na nákladoch štátu

Vo vzťahu ku kontrolovaným osobám eviduje ministerstvo pohľadávky spolu vo výške nad 1,1 milióna eur, pričom uspokojených je v súčasnosti necelých 750-tisíc eur.

Sledované osoby platia za kontrolovanie, resp. sa podieľajú na nákladoch štátu sumou 1,50 eura na deň. Ministerstvo spravodlivosti je ako prevádzkovateľ systému zároveň správcom týchto prostriedkov.

Viac k témam: Domáce väzenie, Elektronický náramok
Zdroj: SITA.sk – Elektronický náramok ako plnohodnotná súčasť väzenského systému, od roku 2016 ho nosilo vyše 2-tisíc osôb © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Zrušenie RTVS je šancou na očistu a vrátenie verejnoprávnosti inštitúcii, uviedol Michelko. V hre na post nového riaditeľa je 8-10 mien

Tiež pripomenul dlh RTVS vo výške približne 2,8 milióna eur a veľkú nespokojnosť s niektorými…

3 hodiny ago

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone. Viac

3 hodiny ago

Hamas skúma izraelský návrh na prímerie v Pásme Gazy, podrobnosti ponuky hnutie nezverejnilo

Po ukončení jeho preštudovania predloží palestínske militantné hnutie svoju odpoveď. Viac

4 hodiny ago