in ,

Súdna rada riešila popieranie opatrení zo strany sudcov, názor o neúčinnosti nosenia rúšok je neprípustný

4.6.2021 (Webnoviny.sk) – Súdna rada SR plne podporuje predsedov súdov pri implementovaní všetkých platných protipandemických opatrení a pri vyvodzovaní zodpovednosti za ich porušovanie. Vyhlásila to vo štvrtok 3. júna na svojom 9. zasadnutí.

Členovia súdnej rady jednomyseľne prijali stanovisko k medializovaným prípadom nerešpektovania a popierania záväznosti niektorých protipandemických opatrení niektorými sudcami.

Viac o téme: Koronavírus

V stanovisku zdôraznili, že je neprípustné, ak sudca napriek stanoviskám odborníkov a relevantných autorít, verejne prejavuje názor o neúčinnosti prekrytia horných dýchacích ciest ako opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19.

Oslabovanie efektivity práce

„Na posudzovanie takéhoto opatrenia nie len že sudca nemá potrebnú odbornosť, ale takéto názory môžu výrazne oslabovať efektivitu práce tých orgánov verejnej moci, ktoré zvádzajú denný boj s pandémiou a jej následkami,“ uviedla rada.

Neprípustné u sudcu je podľa Súdnej rady SR aj nerešpektovanie všeobecne záväzných právnych predpisov, bez ohľadu na to, či k nemu dochádza pri rozhodovacej činnosti, alebo občianskom živote.

Platí prezumpcia ústavnosti

„V oboch týchto oblastiach musí mať sudca na mysli, že platí prezumpcia ústavnosti všeobecne záväzných právnych predpisov a ich zrušenie z dôvodu protiústavnosti možno dosiahnuť len v predpísanom konaní,“ dodala rada v stanovisku. Doplnili, že súdna rada je oprávnená a povinná konať a prijímať opatrenia, ktorými sa zamedzí oslabovanie dôveryhodnosti justície.

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák navrhol dočasné pozastavenie výkonu funkcie u sudcu Okresného súdu Zvolen Dalibora Miľana. Sudca sa dlhodobo odmieta podrobiť protiepidemickým opatreniam proti šíreniu ochorenia COVID-19. Návrh mu bol 31. mája doručený elektronickou poštou a členovia súdnej rady o ňom budú rozhodovať na zasadnutí 18. júna 2021.

Zdroj: Webnoviny.sk – Súdna rada riešila popieranie opatrení zo strany sudcov, názor o neúčinnosti nosenia rúšok je neprípustný © SITA Všetky práva vyhradené.

Študentovi sa po návrate z Indie rapídne zhoršil zdravotný stav, po jeho úmrtí izolovali celý vežiak

Exprezidentovi finančnej správy Imreczemu vypovedali službu všetci obhajcovia, výsluch sa nekonal