Categories: SlovenskoSprávy

Šimečka a Hojsík vyzvali k zmene metodiky určovania ceny omamnej látky, líšia sa v každom kraji

12.5.2022 (Webnoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu Martin Hojsík a Michal Šimečka (obaja PS/RE) vyzvali ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO) a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby intervenovali a zmenili metodiky určovania ceny omamnej látky, ktorá má priamy vplyv na výšku udeľovaných trestov. Uviedli to vo svojom liste, ktorý poskytol Ľuboš Konečný.

Hojsík považuje za neakceptovateľné, aby v členskej krajine Európskej únie končili ľudia na dlhé roky vo väzení a prišli o celý majetok, pretože vyrábali liečivé maste či oleje z marihuany. Poukázal pritom na to, že daná činnosť je bežná vo väčšine európskych krajín vrátane Českej republiky a Rakúska. Podľa europoslanca sa metodiky môžu upraviť aj bez zmeny zákonov.

Europoslanci upozornili, že súdmi a kriminalistickými ústavmi používané údaje o cenách omamnej látky sú dnes často nesprávne, líšia sa kraj od kraja a kvartál od kvartálu. „Kým jeden gram marihuany v Bratislave môže byť dnes ohodnotený na štyri eurá, v Košiciach to môže byť desať eur. O polrok neskôr situácia môže vyzerať opäť inak,“ konštatovali.

Výsledkom je, že za dva prakticky rovnaké skutky dostávajú ľudia v rôznych krajoch a v rôznom čase tresty odňatia slobody, ktoré sa líšia často až o desať rokov. Ako problematickú vnímajú aj metodiku, ktorou sa stanovuje koncentrácia účinnej látky.

Viac k témam: Europoslanci, Marihuana
Zdroj: Webnoviny.sk – Šimečka a Hojsík vyzvali k zmene metodiky určovania ceny omamnej látky, líšia sa v každom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

8 hodín ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

9 hodín ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

10 hodín ago