in ,

Šimečka a Hojsík vyzvali k zmene metodiky určovania ceny omamnej látky, líšia sa v každom kraji

12.5.2022 (Webnoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu Martin Hojsík a Michal Šimečka (obaja PS/RE) vyzvali ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO) a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby intervenovali a zmenili metodiky určovania ceny omamnej látky, ktorá má priamy vplyv na výšku udeľovaných trestov. Uviedli to vo svojom liste, ktorý poskytol Ľuboš Konečný.

Hojsík považuje za neakceptovateľné, aby v členskej krajine Európskej únie končili ľudia na dlhé roky vo väzení a prišli o celý majetok, pretože vyrábali liečivé maste či oleje z marihuany. Poukázal pritom na to, že daná činnosť je bežná vo väčšine európskych krajín vrátane Českej republiky a Rakúska. Podľa europoslanca sa metodiky môžu upraviť aj bez zmeny zákonov.

Europoslanci upozornili, že súdmi a kriminalistickými ústavmi používané údaje o cenách omamnej látky sú dnes často nesprávne, líšia sa kraj od kraja a kvartál od kvartálu. „Kým jeden gram marihuany v Bratislave môže byť dnes ohodnotený na štyri eurá, v Košiciach to môže byť desať eur. O polrok neskôr situácia môže vyzerať opäť inak,“ konštatovali.

Výsledkom je, že za dva prakticky rovnaké skutky dostávajú ľudia v rôznych krajoch a v rôznom čase tresty odňatia slobody, ktoré sa líšia často až o desať rokov. Ako problematickú vnímajú aj metodiku, ktorou sa stanovuje koncentrácia účinnej látky.

Viac k témam: Europoslanci, Marihuana
Zdroj: Webnoviny.sk – Šimečka a Hojsík vyzvali k zmene metodiky určovania ceny omamnej látky, líšia sa v každom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Korčok vidí potenciál v spolupráci Slovenska a Maroka, krajiny by mohli rozvíjať obchod a investície

Na úseku Trnava – Smolenice bude v dôsledku výlukových prác zavedená náhradná autobusová doprava