in ,

Rodičia Romana (†15) urobili ťažké rozhodnutie. Zbavujú se vecí, ktoré mal Roman rád. Čo predávajú a prečo to robia?

Prípad Romana zasiahol celé Slovensko. Keď sa len pätnásťročný Roman rozhodol skoncovať so svojím životom tým, že vyliezol na strechu školy, z ktorej sám zoskočil, mnohí jeho známi a priatelia zostali v šoku. Prípad pobúril verejnosť a mnohí vinia školu za to, že nezasiahla skôr. Môžu za to najmä vyjadrenia rodičov, ktorí podľa vlastných slov školu na šikanu upozorňovali.

Romana okolie považovalo za veľmi šikovného a nadaného žiaka. Pre pár jeho spolužiakov však mal byť terčom šikany. A aj šikana bola dôvodom, pre ktorý mal mať Roman psychické problémy a depresie.

Romanova mamina Iveta na vlastné oči videla, ako jej syn skočil zo strechy školy. Na poslednú chvíľu sa ho znažila spolu so zástupcom riaditeľa školy od jeho úmyslu odhovoriť. To sa im, žiaľ, nepodarilo.

Škola vo svojom stanovisku tvrdí, že tak, ako aj na iných školách, tak aj v tej v Parchovanoch riešia konflikty v správaní sa žiakov v triedach, ktoré sa stupňujú. Podľa nej spory medzi žiakmi v prevažnej miere nesú znaky konfliktov a nie šikany. Škola nechce uviesť, či existujú zápisy, ktoré sa dotýkajú prípadu Romana. Chcú počkať na závery vyšetrovania.

 

Roman mal veľkosť svojho srdca preukázať aj v posledné sekundy svojho života. Rastislav Striško, redaktor TV JOJ zverejnil na sociálnej sieti emotívny text, v ktorom opisuje situáciu z Parchovian, ktorej sa momentálne ako redaktor venuje.

“Aj v posledných minútach svojho života spolužiakom, ktorí mu nadávali a neprestajne ho ponižovali odkázal: “Mám vás rád”.

Konala škola neskoro?

Podľa stanoviska školy boli vedenie školy a záchranné zložky informované okamžite, keď sa Roman ocitol na streche.

„Službukonajúca učiteľka, ktorej pokyny žiak nedodržal, okamžite informovala vedenie školy. To zalarmovalo všetky záchranné zložky a oznámilo udalosť zákonnému zástupcovi,“ píše sa vo vyjadrení.

Iveta, Romanova mama uviedla, že ju škola kontaktovala zhruba 10.50, čo je päť minút po skončení tretej vyučovacej hodiny. Hovor na tiesňovú linku 112 bol prijatý 11.05, teda pätnásť minút po tom, čo škola informovala zákonného zástupcu, že je žiak na streche školy. Prečo volali na tiesňovú linku až dvadsať minút po skončení tretej hodiny, po ktorej mal vyjsť na strechu?

Článok pokračuje na druhej strane

Bratislavské KDH žiada primátora Valla, aby riešil sporné cyklochodníky pri Dunaji v spolupráci s odborníkmi

Frayer Flexking vyzýva na zápas známeho herca, ktorý mal naňho nadávať. Ten odkazuje: “Ignorujem tieto detské výzvy. Je to šašo”