Categories: SprávySvet

Potravinová kríza vo svete sa zhoršuje a trendy sú znepokojujúce, hladom trpí už rekordne veľa ľudí

8.5.2022 (Webnoviny.sk) – Počet ľudí, ktorí denne nemajú dostatok jedla, dosiahol v minulom roku historické maximum a smeruje k „strašným“ novým úrovniam, keďže vojna na Ukrajine ovplyvňuje globálnu produkciu potravín.

Vyplýva to z Globálnej správy o potravinovej kríze, ktorú zostavili Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Svetový potravinový program (WFP) a Európska únia.

Správa ukázala znepokojivý trend

V roku 2021 takmer 193 miliónov ľudí v 53 krajinách trpelo akútnou potravinovou neistotou, za ktorou je kombinácia konfliktov, extrémneho počasia a ekonomických dôsledkov pandémie koronavírusu.

Počet ľudí bez každodennej adekvátnej stravy vzrástol v minulom roku o 40 miliónov, čo podľa správy potvrdzuje „znepokojivý trend“ každoročného nárastu počas niekoľkých rokov.

V najväčšom ohrození je Somálsko

Potravinovou neistotou najviac trpia obyvatelia krajín s pretrvávajúcimi konfliktmi vrátane Afganistanu, Konžskej demokratickej republiky, Etiópie, Nigérie, Južného Sudánu, Sýrie a Jemenu, uvádza sa v správe.

Ako predpovedá, v roku 2022 bude Somálsko čeliť jednej z najhorších potravinových kríz na svete, ktorú spôsobí dlhé sucho, zvyšujúce sa ceny potravín a pretrvávajúce násilie. Rôzne faktory by mohli do akútnej potravinovej krízy doviesť šesť miliónov Somálčanov.

Ďalšie riziko pre Somálsko a iné africké krajiny predstavuje aj vojna na Ukrajine, keďže sa spoliehajú na ukrajinskú a ruskú pšenicu, hnojivá a ďalšie dodávky potravín.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Hlad, Nedostatok potravy, potravinová kríza, Potraviny, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Potravinová kríza vo svete sa zhoršuje a trendy sú znepokojujúce, hladom trpí už rekordne veľa ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

1 hodinu ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

2 hodiny ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

4 hodiny ago