in ,

Potravinová kríza vo svete sa zhoršuje a trendy sú znepokojujúce, hladom trpí už rekordne veľa ľudí

8.5.2022 (Webnoviny.sk) – Počet ľudí, ktorí denne nemajú dostatok jedla, dosiahol v minulom roku historické maximum a smeruje k „strašným“ novým úrovniam, keďže vojna na Ukrajine ovplyvňuje globálnu produkciu potravín.

Vyplýva to z Globálnej správy o potravinovej kríze, ktorú zostavili Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Svetový potravinový program (WFP) a Európska únia.

Správa ukázala znepokojivý trend

V roku 2021 takmer 193 miliónov ľudí v 53 krajinách trpelo akútnou potravinovou neistotou, za ktorou je kombinácia konfliktov, extrémneho počasia a ekonomických dôsledkov pandémie koronavírusu.

Počet ľudí bez každodennej adekvátnej stravy vzrástol v minulom roku o 40 miliónov, čo podľa správy potvrdzuje „znepokojivý trend“ každoročného nárastu počas niekoľkých rokov.

V najväčšom ohrození je Somálsko

Potravinovou neistotou najviac trpia obyvatelia krajín s pretrvávajúcimi konfliktmi vrátane Afganistanu, Konžskej demokratickej republiky, Etiópie, Nigérie, Južného Sudánu, Sýrie a Jemenu, uvádza sa v správe.

Ako predpovedá, v roku 2022 bude Somálsko čeliť jednej z najhorších potravinových kríz na svete, ktorú spôsobí dlhé sucho, zvyšujúce sa ceny potravín a pretrvávajúce násilie. Rôzne faktory by mohli do akútnej potravinovej krízy doviesť šesť miliónov Somálčanov.

Ďalšie riziko pre Somálsko a iné africké krajiny predstavuje aj vojna na Ukrajine, keďže sa spoliehajú na ukrajinskú a ruskú pšenicu, hnojivá a ďalšie dodávky potravín.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Hlad, Nedostatok potravy, potravinová kríza, Potraviny, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Potravinová kríza vo svete sa zhoršuje a trendy sú znepokojujúce, hladom trpí už rekordne veľa ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Divadlo J.G. Tajovského čaká rekonštrukcia za vyše 200-tisíc eur, tešiť sa môžu herci aj Zvolenčania

Rock’n’rollovú sieň slávy posilnia ďalšie mená, uvedú do nej Dolly Parton, Eminema či Lionela Richieho