Mladík, ktorý zrazil na svahu Alexa (†8), priznal na súde vinu. Slová zronenej matky vtedy dojali Slovensko. “Nemám mu to za zlé”

10. februára 2023 došlo na jednom zo svahov lyžiarskeho strediska vo Veľkej Rači ku tragickej kolízii.

Osemročný chlapec po zrážke s iným lyžiarom utrpel závažné zranenia a na zjazdovke zostal nehybne ležať. K prípadu došlo na strmej zjazdovke číslo deväť Laliky – Strmá.

Chlapca začali prítomní lyžiari okamžite resuscitovať a privolali záchranárov. Následne ho po pristátí vrtuľníka transportovali kanadskými saňami na miesto pristátia a odovzdali posádke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, s ktorou ho previezli do nemocnice.

Chlapec vážnym zraneniam, žiaľ podľahol.

Rozlúčka s Alexom bola plná dojímavých okamihov. Jeho spolužiaci vypustili k nebesiam biele balóny a hasiči spustili sirény. Plakali asi všetci, ženy, deti aj tvrdí chlapi. Tragicky totiž zahynul veselý, optimistický a talentovaný chlapec.

Slová matky, ktorá vyslovila pre televíziu Markíza nenechali chladnými azda nikoho.

Mama v reportáži pre Tv noviny hovorí, že lyžiarovi, ktorý nárazom pripravil chlapca o život, nemá nešťastie za zlé.

Mohlo sa to stať hocikomu a hocikedy. Myslím si, že do konca života si to ponesie so sebou a nevieme, ako hrozne. Zabiť človeka a žiť s tým je hrozné,“ dodala s tým, že na oboch stranách sú životy zničené.

Nikto nejde na svah s úmyslom zraniť. Veľakrát som spadla a tiež som mohla niekoho zraniť. Na toto veľa ľudí zabúda, že vidí len jednu stranu a odsúdi ju. Ale aj druhá strana musí zažívať niečo hrozné, preto súcitím aj s ich rodinou,“ dodala pre Tv Markíza užialená žena.

Prebieha súd. 21-ročný Jakub vinu priznal

Vinník tragédie na zjazdovke sa v pondelok 20. novembra definitívny trest na súde nedozvedel. Hrozia mu dva až päť rokov odňatia slobody.

„Klient urobil vyhlásenie o vine. Vinu svojim spôsobom priznal s tým, že pojednávanie odročili na ďalší termín za účelom ďalšieho dokazovania vo vzťahu k uplatneniu škody. Viac vám povedať nemôžem,“ povedal po pojednávaní advokát obžalovaného Ján Halagan.

 

Biely kódex lyžiara nájdeš na ďalšej strane