in ,

FOTO: POLÁRNA ŽIARA NAD SLOVENSKOM: Pozrite si tieto úchvatné zábery! Kedy ju ešte budeme môcť vidieť?

Polárnu žiaru vidia aj z okolitých krajín. Ide o najsilnejšiu polárnu žiaru za posledné roky.

Dnešný večer bolo možné takmer na území celého Slovenska pozorovať polárnu žiaru. Je to možné vďaka silnej geomagnetickej búrke ku ktorej došlo.

Hlavnou príčinou polárnych žiar je tok nabitých častíc, predovšetkým elektrónov a protónov, ktoré slnečný vietor vypúšťa zo slnečnej koróny a vysiela ich do vesmíru. Tieto nabité častice sa dostávajú do blízkosti Zeme a interagujú so zemskou magnetosférou, čo spôsobuje výboje svetla v horných vrstvách atmosféry. Tieto svetelné výboje vytvárajú charakteristické farebné pásy a tvarovanie polárnych žiar.

Farebné pásy polárnych žiar sú obvykle zelené, červené, modré alebo fialové a závisia od typu plynov v atmosfére, s ktorými sa nabitými časticami interagujú. Polárne žiary sú obzvlášť často viditeľné v blízkosti arktických a antarktických oblastí, kde je magnetické pole Zeme silnejšie zakrivené. Najlepší čas na pozorovanie polárnych žiar je v obdobiach jeseň a jar, keď sú dlhšie noci a atmosféra je čistejšia.

Slnko si prechádza zhruba 11-ročným cyklom od minima aktivity po maximum a najviac najsilnejších polárnych žiar sa nachádza v čase okolo maxima.
Ďalšie maximum slnečnej aktivity nastane okolo roku 2025. Preto sa v nasledujúcom období zvýši pravdepodobnosť ďalších pozorovaní polárnej žiary z nášho územia.

Pozrite sa, ako vyzerala polárna žiara nad Slovenskom.

 

Viac na druhej strane článku

Len to nie! Na Slovensku končí obľúbená sladká pochúťka, na ktorej si pochutnávali ešte naši rodičia

POZOR! Drvivá väčšina ľudí si nenabíja svoj mobil správne! TOTO dodržuj a tvoja baterka sa tak skoro nezničí