Categories: SlovenskoSprávy

Do konca roku 2035 by Slovensko malo mať do 22-tisíc profesionálnych vojakov

21.6.2022 (Webnoviny.sk) – Vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády, navyšovanie a skvalitňovanie personálnych kapacít Ozbrojených síl SR (OS SR), reorganizácia Vzdušných síl OS SR v súlade s potrebami pre novozavedenú techniku, ako aj vytvorenie jednotky kybernetických operácií či dobudovanie Spoločného operačného veliteľstva.

Dlhodobý plán rozvoja rezortu obrany

S týmito, ako aj ďalšími úlohami počíta dokument Dlhodobý plán rozvoja rezortu obrany s výhľadom do roku 2035, ktorý v utorok schválil parlament.

V prijatom dokumente sa uvádza, že OS SR by mali mať do konca roku 2024 do 16-tisíc profesionálnych vojakov, do konca roku 2026 do 18-tisíc a do konca roku 2035 do 22-tisíc profesionálnych vojakov.

Podpora domáceho obranného priemyslu

Pri projektoch vyzbrojovania bude pre rezort obrany prioritou podpora domáceho obranného priemyslu a uchovávanie výrobných spôsobilostí dôležitých pre prvky systému obranu štátu.

Ambíciou do konca roku 2024 je začať, respektíve pokračovať v realizácii projektov kolesových bojových obrnených vozidiel 8×8, pásových obrnených vozidiel, vozidiel 4×4, nákladných automobilov, systémov stredného, krátkeho a veľmi krátkeho dosahu protivzdušnej obrany a bezpilotných systémov.

Takisto chce rezort obrany zaviesť do prevádzky 14 kusov lietadiel F-16. Ambíciou je do konca roku 2026 prijať rozhodnutie o obstaraní nových bojových tankov.

Viac k témam: Stíhačka F-16, Vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Do konca roku 2035 by Slovensko malo mať do 22-tisíc profesionálnych vojakov © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

6 hodín ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

7 hodín ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

8 hodín ago