in ,

Archeológovia objavili v Norimbergu možno najväčší masový hrob v Európe, ukrýval zhruba tisíc ľudských kostier

10.3.2024 (SITA.sk) – Archeológovia tvrdia, že na mieste v južnom Nemecku objavili možno najväčší masový hrob, aký bol kedy vykopaný v Európe.

Zhruba tisíc kostier obetí moru sa doteraz našlo v masových hroboch v centre mesta Norimberg. Ako referuje spravodajský web CNN, podľa expertov môže byť v masových hroboch celkovo viac ako 1 500 ľudí.

Identifikovali osem morových jám

Pozostatky našli počas archeologického prieskumu pred výstavbou nových obytných budov v meste. Podľa CNN bolo identifikovaných osem morových jám, z ktorých každá obsahuje niekoľko stoviek tiel.

„Títo ľudia neboli pochovaní na bežnom cintoríne, hoci v Norimbergu boli vyčlenené morové cintoríny,“ povedala Melanie Langbein z norimberského úradu pre ochranu dedičstva.

Podľa archeológov staršia skupina pozostatkov pravdepodobne pochádza z morovej epidémie v rokoch 1632 – 1633.

Môže tam byť aj dvetisíc tiel

Julian Decker, ktorého spoločnosť In Terra Veritas vykonáva výkop, povedal pre CNN, že bol objavom prekvapený. Decker sa domnieva, že hrob môže obsahovať viac ako 1 500 tiel.

„Osobne očakávam, že počet bude 2-tisíc alebo dokonca vyšší, čo z neho robí najväčší masový hrob v Európe,“ povedal.

Viac k témam: Masový hrob, Mor, Norimberg
Zdroj: SITA.sk – Archeológovia objavili v Norimbergu možno najväčší masový hrob v Európe, ukrýval zhruba tisíc ľudských kostier © SITA Všetky práva vyhradené.

Niekoľko fanúšikov Kansas City Chiefs muselo pre svoj tím obetovať prsty na rukách a nohách

Ukrajinská armáda má vo svojich radoch stále viac žien, začiatkom roka ich bolo zhruba štyridsaťpäťtisíc