in ,

Na doživotie odsúdený Černák sa môže dostať na slobodu, súd bude rozhodovať o podmienečnom prepustení

25.4.2024 (SITA.sk) – Okresný súd Trnava sa bude na pracovisku v Piešťanoch vo štvrtok zaoberať žiadosťou o podmienečné prepustenie na doživotie odsúdeného šéfa podsvetia Mikuláša Černáka.

Trestný zákon umožňuje po 25 rokoch za mrežami a po splnení stanovených podmienok požiadať o prepustenie na slobodu aj v prípade odsúdených na doživotie.

Súdy v takomto prípade posudzujú splnenie formálnych a materiálnych podmienok. Odsúdený by mal vo výkone trestu plnením svojich povinností preukázať polepšenie a tiež to, že v budúcnosti povedie riadny život.

Návrh na podmienečné prepustenie

Zatiaľ nie je jasné, kto o prepustenie Černáka požiadal.

Návrh na podmienečné prepustenie odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody podal oprávnený subjekt,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Krajského súdu v Trnave a súdov v jeho obvode Jana Kondákorová.

Predmet verejného zasadnutia

Dodala, že na začiatku verejného zasadnutia budú všetci prítomní oboznámení, čo je predmetom zasadnutia a kto podal žiadosť, na základe ktorej sa koná.

O podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody rozhoduje súd na návrh prokurátora, riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva, záujmového združenia občanov alebo na návrh odsúdeného na verejnom zasadnutí.

Černák si svoj trest odpykáva v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove.

Súd zamietol odvolanie Černáka

Senát Krajského súdu v Prešove zamietol v septembri 2010 odvolanie Černáka, rovnako aj odvolanie jeho matky, a potvrdil mu doživotný trest, na ktorý ho odsúdil Okresný súd v Prešove 10. novembra 2009.

Černák sa podľa verdiktu súdu v rokoch 1994 až 1997 osobne zúčastnil na vraždách šiestich osôb, pričom išlo o úmyselné usmrtenia vykonané obzvlášť surovým spôsobom zo zavrhnutiahodných pohnútok. V roku 2000 si Černák už z väzenia objednal smrť podnikateľa Mariána Karcela.

Černák sa priznal k 16 skutkom

Odsúdený začal neskôr spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Okresný súd v Banskej Bystrici v tejto súvislosti na verejnom zasadnutí v auguste 2020 schválil dohodu o vine a treste, v rámci ktorej sa na doživotie odsúdený bývalý boss banskobystrického podsvetia priznal k 16 skutkom, z toho k 14 vraždám.

Súd v tejto súvislosti upustil od uloženia súhrnného trestu, keďže skôr uložený výnimočný trest odňatia slobody na doživotie v tretej nápravnovýchovnej skupine považoval za dostatočný.

Viac k témam: Doživotný trest, Okresný súd Trnava, podmienečné prepustenie, Prokurátor, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Na doživotie odsúdený Černák sa môže dostať na slobodu, súd bude rozhodovať o podmienečnom prepustení © SITA Všetky práva vyhradené.

Nitra dokončila spanilú jazdu cez play-off Tipos extraligy a získala svoj druhý titul slovenského šampióna (foto)

Rusko stratilo ďalších viac ako tisíc vojakov, hlásia Ukrajinci