in ,

Nemci prestali predávať dresy s číslom 44, pripomínalo symboliku neslávne známych jednotiek SS

7.4.2024 (SITA.sk) – Nemecký futbalový zväz (DFB) a firma Adidas zastavili predaj nemeckých dresov s číslom 44 pre podobnosť s logom notoricky známych polovojenských jednotiek SS bývalej nacistickej strany.

Počnúc prvým aprílom Adidas prestal ponúkať personalizáciu dresov menami a číslami a DFB zastavil dodávku dresov s číslom 44, ktoré predával vo vlastnom internetovom obchode.

Nevideli v tom spojitosť

Nemci vo svojom stanovisku uviedli, že spoločne s partnerom 11teamsports hľadajú alternatívny dizajn pre číslo 4.

“Žiadna zo zúčastnených strán nevidela v procese vývoja dizajnu dresu žiadnu blízkosť k nacistickej symbolike,“ bránil sa DFB na platforme X. Zároveň však zväz potvrdil, že dresy s číslom 44 budú vyradené.

Kroky na stiahnutie dresov s číslom 44 prišli po tom, čo sa poukázalo na to, že dve štvorky spolu pripomínajú štylizované “SS” používané skupinou Schutzstaffel nacistickej strany.

Známa SS, zahŕňala policajné jednotky, bojové jednotky a ďalšie osoby, ktoré počas II. svetovej vojny mali v koncentračných táboroch na svedomí vyhladzovanie židovského obyvateľstva a aj hromadné zabíjanie ďalších civilistov negermánskeho pôvodu.

Štylizovaný symbol SS je dnes v Nemecku všeobecne zakázaný.

Za dizajn zodpovedá zväz

Hovorca Adidasu Oliver Brüggen pre tlačovú agentúru DPA povedal, že za dizajn mien a čísel na tričkách je zodpovedný DFB.

“V spoločnosti Adidas pracujú ľudia z približne 100 krajín. Naša spoločnosť stojí za presadzovaním rozmanitosti a inklúzie a ako spoločnosť aktívne bojujeme proti xenofóbii, antisemitizmu, násiliu a nenávisti vo všetkých formách. Akékoľvek pokusy propagovať rozdeľujúce alebo vylučujúce názory nie sú súčasťou našich hodnôt,” vysvetlil hovorca Adidasu.

Nemecko hostí tohtoročný európsky šampionát vo futbale od 14. júna do 14. júla 2024 a Slovensko bude súčasťou E-skupiny spoločne s Belgičanmi, Rumunmi a Ukrajincami.

Viac k témam: Futbalové dresy
Zdroj: SITA.sk – Nemci prestali predávať dresy s číslom 44, pripomínalo symboliku neslávne známych jednotiek SS © SITA Všetky práva vyhradené.

Rusi vo vojne systematicky používajú zakázané chemické zbrane, tvrdia ukrajinskí vojaci

Budanov predpovedá posilnenie ruskej ofenzívy, v tomto roku ako jeden z mála nevylučuje ani ukrajinskú