Categories: SlovenskoSprávy

Voľby by vyhral Smer nasledovaný Hlasom, SaS je pod šiestimi percentami a OĽaNO s Republikou tesne pri sebe

3.2.2023 (Webnoviny.sk) – Ak by sa parlamentné voľby konali tento víkend, zvíťazila by strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Vyplýva to z výsledkov telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA v dňoch 28. januára až 1. februára 2023 na vzorke 1 002 respondentov starších ako 18 rokov.

Strana Smer-SD by získala 21 percent hlasov, čo zodpovedá 39 mandátom v Národnej rade SR. Druhá by skončila strana Hlas-SD so ziskom 19,4 percent a 36 mandátmi. Respondenti odpovedali na otázku: „Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu, hnutie, alebo koalíciu by ste volili?”

OĽaNO a Republika tesne pri sebe

O takmer 10 percent menej by získalo Progresívne Slovensko, ktoré by so ziskom 9,5 percenta hlasov obsadilo 17 kresiel v NR SR. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by volilo 7,2 percenta respondentov. Tesne za ním skončilo so 7,1 percentami hnutie Republika.

Oba politické subjekty by v parlamente obsadili zhodne po 13 kresiel. O jedného zástupcu menej by malo v NR SR hnutie Sme rodina, za ktoré by hlasovalo 6,5 percenta voličov. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) mala v prieskume 5,7 percenta a do parlamentu by sa dostalo aj Kresťanskodemokratické hnutie (5,2 %). Obe by mali po 10 poslancov.

SNS aj Aliancia by parlamentu neprešli

Pred bránami parlamentu by so ziskom 4,7 percenta hlasov skončila strana Aliancia. O takmer percento menej by mala Slovenská národná strana (SNS), za ňou by sa umiestnila Dobrá voľba a Umiernení s 3,5 percentami.

Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS) by získala 2,3 percenta hlasov. Za ňou sa umiestnili Život – národná strana a strana Za ľudí, ktorej by svoj hlas dalo jedno percento opýtaných. Menej než jedno percento by volilo Maďarské fórum, Národnú koalíciu, hnutie Socialisti.sk i stranu Vlasť.

Na voľbách by sa zúčastnilo 56 percent voličov. Ďalších 22 percent nebolo rozhodnutých a 22 percent opýtaných by sa na voľbách rozhodne nezúčastnilo.

Viac k témam: Predčasné voľby na Slovensku 2023, Prieskum, Prieskum preferencií politických strán
Zdroj: Webnoviny.sk – Voľby by vyhral Smer nasledovaný Hlasom, SaS je pod šiestimi percentami a OĽaNO s Republikou tesne pri sebe © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

7 hodín ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

8 hodín ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

10 hodín ago