in ,

Téma nezávislosti Škótska je opäť na stole, premiérka Sturgeonová spustila kampaň za druhé referendum

14.6.2022 (Webnoviny.sk) – Škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová odštartovala v utorok kampaň za druhé referendum o nezávislosti. Tvrdí, že Škótsku by sa po ekonomickej stránke darilo lepšie, ak by nebolo súčasťou Spojeného kráľovstva.

Líderka Škótskej národnej strany (SNP) i decentralizovanej škótskej vlády uviedla, že zverejní prvý zo série dokumentov, v ktorých sú uvedené dôvody pre nezávislosť.

Škótsko odmietlo nezávislosť v referende v roku 2014, keď 55 % voličov uviedlo, že chce zostať súčasťou Británie.

Vláda britského premiéra Borisa Johnsona sa stavia proti novému referendu o nezávislosti a tvrdí, že táto otázka bola predchádzajúcim hlasovaním vyriešená.

Sturgeonová však oponuje a argumentuje tým, že krajina sa odvtedy zmenila, predovšetkým v dôsledku odchodu Británie z Európskej únie, s čím nesúhlasí väčšina Škótov.

„Keby sme v roku 2014 vedeli všetko o ceste, ktorou sa Spojené kráľovstvo vydá, nepochybujem, že by vtedy Škótsko hlasovalo za nezávislosť,“ povedala Sturgeonová.

Viac k témam: Referendum o nezávislosti Škótska
Zdroj: Webnoviny.sk – Téma nezávislosti Škótska je opäť na stole, premiérka Sturgeonová spustila kampaň za druhé referendum © SITA Všetky práva vyhradené.

Navaľného pravdepodobne presunuli inam, tvrdia jeho spolupracovníci, právnik ho vo väzení nenašiel

Putin chce stále obsadiť väčšinu Ukrajiny, ak nie celú, myslí si námestník ministra obrany USA