in ,

Taiwan zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za ostatné štvrťstoročie. Hlásia najmenej 9 úmrtí, stovky ľudí utrpeli zranenia (video+foto)

3.4.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 3. apríla 2024, 17:04

Silné zemetrasenie na Taiwane, ktoré bolo najsilnejšie za ostatné štvrťstoročie, si vyžiadalo životy najmenej deviatich ľudí. Miestne médium United Daily News informovalo, že v národnom parku Taroko v dôsledku zosuvu skál prišli o život traja turisti. V okrese Chua-lien, kde bolo epicentrum zemetrasenia a nachádza sa tam aj spomenutý park, zomrel tiež vodič dodávky, keď skaly zasiahli jeho vozidlo.

Ďalších 934 osôb utrpelo zranenia. Úrady informovali, že stratili kontakt s 50 ľuďmi v minibusoch v národnom parku, keď zemetrasenie prerušilo telefónne spojenie. Okrem toho 64 ľudí uviazlo v jednom kameňolome a šesť ďalších v druhom, informovala požiarna služba.

Zosuvy pôdy aj poškodené cesty

Zemetrasenie udrelo krátko pred 8:00 počas rannej špičky. Podľa taiwanskej organizácie na monitorovanie zemetrasení malo magnitúdo 7,2. Geologická služba Spojených štátov (USGS) ho stanovila na úroveň 7,4. Vychádzalo z hĺbky zhruba 35 kilometrov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Taiwan zasiahlo ničivé zemetrasenie (fotografie)

Zemetrasenie a následné otrasy spôsobili 24 zosuvov pôdy, ako aj poškodenie 35 ciest, mostov a tunelov. Vznikli aj škody na budovách, pričom niektoré sa začali nebezpečne nakláňať.

Earthquake of 7.5 magnitude has hit Taiwan as well as Japan, people are trying to evacuate, situation looks really grim as Tsunami threats are also coming true,
Please pray for the people for Taiwan people. ?? ?#earthquake #Taiwan #Tsunami pic.twitter.com/8epglgS4T6— जय जवान जय किसान (@LaxmanR82061470) April 3, 2024

Cítili ho až v Šanghaji

Vlaková doprava na ostrove s 23 miliónmi obyvateľov bola pozastavená, rovnako ako metro v Tchaj-peji, kde sa čiastočne oddelila novovybudovaná nadzemná linka. Doprava pozdĺž východného pobrežia bola prakticky zastavená, zosuvy pôdy a padajúce trosky zasiahli tunely a diaľnice v hornatej oblasti.

Napriek silnému zemetraseniu však počiatočná panika na ostrove rýchlo pominula.

Zemetrasenie bolo cítiť až v Šanghaji a niekoľkých provinciách na juhovýchodnom pobreží Číny, uviedli tamojšie médiá. Čína a Taiwan sú od seba vzdialené zhruba 160 kilometrov.

Breaking News:

A Major 7.4 magnitude #earthquake Hit #Taipei

(Taiwan) and #Tsunami Warning Issued.

Let’s pray for the safety of people of #Taiwan.

Stay safe Taiwan pic.twitter.com/AQpuCXpTFS— Syed Hamza ? (@TheSavageHamza) April 3, 2024

Prítomné bolo aj cunami

Japonský meteorologický úrad informoval, že zhruba 15 minút po zemetrasení na pobreží ostrova Jonaguni zaznamenali cunami o výške 30 centimetrov. Menšie vlny zaznamenali na ostrovoch Išigaki a Mijako. Do popoludnia však výstrahy pred zemetraseniami v regióne odvolali.

Taiwan leží v tichomorskom Ohnivom kruhu, ktorý je známy seizmickou aktivitou, a často čelí zemetraseniam. Najhoršie zemetrasenie na Taiwane za ostatné roky bolo 21. septembra 1999. Zemetrasenie s magnitúdom 7,7 vtedy zabilo 2 400 ľudí, zranilo približne 100-tisíc ľudí a zničilo tisíce budov.

Viac k témam: Cunami, Zahraničie, Zemetrasenie, Zemetrasenie na Taiwane
Zdroj: SITA.sk – Taiwan zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za ostatné štvrťstoročie. Hlásia najmenej 9 úmrtí, stovky ľudí utrpeli zranenia (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Kubiš oznámil, koho bude voliť v prezidentských voľbách. Slovákom však nechce radiť

Igor Matovič odhaľuje Pellegriniho väzby na Náhlika! Ukázal ich fotku. “Redakcie majú fotiek viac,” tvrdí