Strelec z Prahy mal 24 rokov. Ku skutku ho inšpirovalo štrnásťročné dievča a o svojej túžbe písal na Telegrame. Kto je David?

 

Meno strelca je známe. Bol ním 24-ročný David K.

Podľa informácií mal byť strelcom v Prahe, ktorý je zodpovedný minimálne za 15 obetí,  24-ročný študent histórie David K. Informácie o jeho identite už zverejnili viaceré české médiá.

Strelec utrpel deformačné zranenia hlavy, preto polícia ešte nevie stopercentne overiť identitu páchateľa.

Pred hrozivým činom na univerzite mal páchateľ uskutočniť násilný čin v Kladensku. Polícia dostala o 12:45 hodine informáciu, že 24 ročný muž mal odísť z obce Hostouň do Prahy. V obci, z ktorej odišiel, bol bez známok života nájdený otec útočníka. Policajný prezident priznal, že zbrane vlastnil študent legálne.

Policajti sa ho vybrali hľadať do budovy na Celetnej ulici, kde mal mať prednášku, útočník ale zamieril do budovy na Námestí Jana Palacha.

Na čin sa pripravoval dlhšie

Podľa portálu Expres.cz mladík popravoval ľudí dlhou zbraňou so zameriavačom.
Na ruskej sociálnej sieti Telegram mal páchateľ dlhšiu dobu uverejňovať svoj úmysel. Svedčia o tom jeho príspevky na sociálnej sieti.Tie písal v ruskom jazyku.  Na sociálnej sieti napísal príspevokpod menom David. V ňom opisuje svoju túžbu zabíjať, pričom sa mal inšpirovať nedávnou streľbou v Rusku v oblasti Bryjanska, pri ktorej štrnásťročná školáčka zabila 5 ľudí. „Ako by mi prišla na pomoc z neba práve v čas, uviedol strelec na margo školáčky.

„Vždy som chcel zabíjať, myslel som si, že sa so mňa v budúcnosti stane maniak,“ uviedol na Telegrame.

Policajti momentálne preverujú pravdivosť profilu na sociálnej sieti. Polícia potvrdila, že čin mal byť premyslený a naplánovaný.

Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana verejnosti ďalšie nebezpečenstvo nehrozí. „Chcem upokojiť verejnosť, že ďalšie nebezpečenstvo teraz nehrozí, druhý strelec nebol potvrdený,“ napísal a zároveň vyzval ľudí, ktorí sa pohybuje v centre Prahy, aby rešpektovali pokyny polície.

 

Takto sa študenti ukrývali pred strelcom

Video z miesta činu nájdeš na ďalšej strane článku