in ,

ŠOK! Švédska polícia zasiahla proti Gréte Thunbergovej. Čím sa známa aktivistka previnila?

Policajná reakcia

Dnes dopoludnia sa situácia vyhrotila, keď policajti pristúpili k fyzickému odstráneniu demonstrantov. Podľa správy agentúry Reuters, dvojica policajtov zdvihla Thunbergovú a odniesla ju na miesto približne 20 metrov od vchodu do parlamentu. „Blokovaním vstupov do parlamentu sme chceli upozorniť na pokračujúce ničenie životného prostredia. Ľudia už umierajú kvôli klimatickej kríze. Toto musí skončiť,” vyhlásila Thunbergová v pondelok.

„Švédska vláda, rovnako ako všetky ostatné vlády sveta, neberie klimatickú krízu vážne a uprednostňujú krátkodobé ekonomické zisky pred životmi ľudí a planéty,” dodala Thunbergová.

Z Thunbergovej aktivity globálne hnutie

Greta Thunbergová sa začala svojimi ekologickými aktivitami  zviditeľňovať v roku 2018 práve demonštráciami pred švédskym parlamentom. K jej protestom sa neskôr pridali desaťtisíce študentov nielen zo Švédska, ale aj z ďalších európskych štátov, čím Thunbergová prerasla v hlavnú postavu globálneho študentského hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť). Toto hnutie si kládlo za cieľ presvedčiť hlavne politikov, aby začali konkrétne a rýchlo bojovať proti globálnemu otepľovaniu.

V minulom roku bola Thunbergová v niekoľkých krajinách, vrátane Švédska, Nórska a Nemecka, opakovane zadržaná alebo odvlečená z miest protestov.

Minulý mesiac britský súd aktivistku zbavil obvinenia z narušenia verejného poriadku počas protestu proti fosílnym palivám v Londýne.

Svedok Sklenka neprišiel vypovedať na súd so Zoroslavom Kollárom a ďalšími v kauze korupcie (video)

Pri utorkovom požiari rodinného domu v Trenčíne vyhasol jeden ľudský život