Categories: SlovenskoSprávy

Šéf ÚVO sa chce obrátiť na hlavu štátu pre zmeny v obstarávaní nájomných bytov

23.6.2022 (Webnoviny.sk) – Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák zvažuje požiadať prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala parlamentom schválenú novelu zákona o verejnom obstarávaní v súvislosti s obstarávaním nájomných bytov. Chce tak urobiť v prípade, že poslanci pri schválení zmien v stredu nezohľadnili pripomienky k pôvodnému návrhu.

Za predpokladu, že poslanci sa nevysporiadali s pripomienkami, s ktorými súhlasila napríklad aj Legislatívna rada vlády SR, a ich odignorovali, tak sa obrátim na pani prezidentku, aby zákon nepodpísala,” povedal Hlivák vo štvrtok na brífingu počas konferencie o korupcii v eurofondoch.

Mestá a obce by podľa prijatej spornej novely na návrh opozičného poslanca Jozefa Šimka (kandidoval za stranu Kotlebovci-ĽSNS) nemuseli zaplatiť pokutu za porušenie pravidiel pri obstarávaní nájomných bytov. Schválenie zmien umožnili poslanci hnutia Sme rodina, ktorí hlasovali spolu s opozíciou.

Úrad pre verejné obstarávanie sa v rámci legislatívneho procesu k tejto téme jasne vyjadril, kedy sme poukázali na to, že predložený poslanecký návrh je v rozpore s právom Európskej únie a v rozpore s princípmi právneho štátu,” uviedol Hlivák. Vo štvrtok ráno si podľa jeho slov zisťoval v parlamente schválené znenie novely, ale zverejnené má byť do troch dní.

Ak sa štát rozhodne legislatívou amnestovať porušenie zákona, v žiadnom prípade nepovažujem za správnu cestu nielen z pohľadu morálneho, ale aj z pohľadu princípov právneho štátu,” dodal predseda ÚVO. Chce si počkať na finálne znenie schváleného zákona a podľa toho zvolí ďalší postup. Pokuty udelené obciam na základe právoplatných rozhodnutí v súvislosti s obstarávaním nájomných bytov sú zverejnené na portáli úradu.

Viac k témam: Novela zákona, Verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf ÚVO sa chce obrátiť na hlavu štátu pre zmeny v obstarávaní nájomných bytov © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

5 hodín ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

6 hodín ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

7 hodín ago