Categories: SlovenskoSprávy

Remišová poukázala na nízke čerpanie eurofondov v Košiciach, mesto premrhalo viaceré príležitosti

5.5.2022 (Webnoviny.sk) – Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová poukázala na premrhané šance mesta Košice, ktoré nedotiahlo do úspešného konca nákup nových električiek a v čerpaní z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) je druhé najhoršie medzi krajskými mestami. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR).

Najlepšia všeobecná slovenská nemocnica

Remišová vo štvrtok navštívila nemocnicu Košice-Šaca, ktorá získala na modernizáciu viac ako 7 miliónov eur z programu IROP.

„Na modernizáciu nemocníc a zdravotných stredísk v regiónoch, na nákup najmodernejších diagnostických prístrojov a na lepšie služby pre pacientov išlo za uplynulé roky spolu viac ako 192 miliónov eur, ktoré pomohli 86 zariadeniam. Jedným z nich je aj košická nemocnica v Šaci, ktorá bola vyhlásená za najlepšiu všeobecnú nemocnicu na Slovensku a po jej návšteve môžem potvrdiť, že právom,“ uviedla ministerka.

Dobrý príklad využívania eurofondov

Nemocnica Košice-Šaca získala od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR podporu viac ako 7,3 milióna eur. Z eurofondov zrekonštruovali budovu nemocnice, vybudovali prístavbu a nový urgentný centrálny príjem a nakúpili najmodernejšie diagnostické prístroje CT, RTG či USG.

Projekt modernizácie Nemocnice Košice-Šaca označila ministerka Remišová za dobrý príklad toho, ako sa majú zmysluplne využívať eurofondy v prospech občanov. „Košičania najlepšie vedia, k akému rozkrádaniu a mrhaniu verejných zdrojov dochádzalo v zdravotníctve za bývalých vlád,“ podotkla Remišová.

Mesto premrhalo príležitosti

Z programu IROP ministerstvo investícií podporilo v meste desiatky ďalších projektov za takmer 30 miliónov eur. Na obnovu a rekonštrukciu ciest bolo podľa ministerstva vyčlenených 10 miliónov eur a rovnaká suma išla aj na verejnú dopravu. Ďalších 570-tisíc eur bolo využitých na výstavbu cyklotrás. Pre materské a základné školy bolo vyčlenených 1,8 milióna eur, respektíve 1,2 milióna eur, a na vodovody a kanalizáciu jeden milión eur.

„Je veľká škoda, že nie všetky príležitosti, ako zlepšiť život ľudí, dokázalo súčasné vedenie mesta využiť. Viaceré doslova premrhalo. Tých dobrých vecí z eurofondov mohlo byť oveľa viac. Lenže v čerpaní z regionálneho programu sú Košice na úplnom chvoste medzi krajskými mestami. Čiže peniaze sú, ale súčasný manažment mesta z nich dokázal využiť len necelých 24 percent,“ upozornila Remišová.

Zmarený nákup nových električiek

Za veľké zlyhanie považuje ministerka aj zmarený nákup desiatich nových električiek za 25 miliónov eur z eurofondov.

„Vedenie mesta tak pripravilo obyvateľov Košíc nielen o 25 miliónov eur, ale najmä o lepšiu a kvalitnejšiu verejnú dopravu. Stále počúvame sťažnosti na to, aké sú problémy s využitím eurofondov. My, na našom ministerstve, sme maximálne preškrtali eurofondovú byrokraciu a zaviedli sme už päť balíčkov zjednodušení. Ukazuje sa však, že problém spočíva v kompetentnosti a profesionalite prijímateľov. Zatiaľ čo niektoré kraje a krajské mestá dokázali z regionálneho programu doteraz využiť len štvrtinu, v iných je to viac ako dvakrát toľko,“ dodala Remišová.

Viac k témam: Eurofondy
Zdroj: Webnoviny.sk – Remišová poukázala na nízke čerpanie eurofondov v Košiciach, mesto premrhalo viaceré príležitosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Moskva zaradila ukrajinského prezidenta Zelenského na svoj zoznam hľadaných osôb

Ruskí predstavitelia bezprostredne neobjasnili svoje obvinenia. Viac

12 minút ago

Hokejový brankár Denis Godla bude „strážcom svätyne“ Slovana Bratislava aj v nasledujúcej sezóne

Na rodáka z Kežmarku si „belasí“ uplatnili opciu a podpísali s ním ročnú zmluvu. Viac

12 minút ago

Lovestream festival predstavil ďalších mimoriadnych účinkujúcich svojho tretieho ročníka

Festival sa uskutoční počas troch dní 16. až 18. augusta. Viac

1 hodinu ago

Kandidáta do Európskeho parlamentu vážne zranili počas predvolebnej kampane, Faeserová hovorí o útoku na demokraciu

Bol to najnovší zo série incidentov, ktoré zvýšili politické napätie v Nemecku pred eurovoľbami. Viac

1 hodinu ago

Mierové rokovania vo veci izraelsko-palestínskeho konfliktu napredujú. Návrh predložený Hamasu stanovuje trojfázový proces

Izraelský predstaviteľ však bagatelizoval vyhliadky na úplný koniec vojny. Viac

2 hodiny ago