Categories: SprávySvet

Mierové rokovania vo veci izraelsko-palestínskeho konfliktu napredujú. Návrh predložený Hamasu stanovuje trojfázový proces

4.5.2024 (SITA.sk) – V rokovaniach o prímerí medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas údajne nastal „pozoruhodný pokrok“. V sobotu o tom informovali egyptské štátne médiá. Izraelský predstaviteľ však bagatelizoval vyhliadky na úplný koniec vojny.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Tlak na dosiahnutie dohody sa zvyšuje. Humanitárna kríza v Pásme Gazy dramaticky eskaluje, zatiaľ čo Izrael trvá na tom, že spustí ofenzívu v Rafahu, najjužnejšom meste enklávy, kde sa tiesni viac ako milión obyvateľov Pásma Gazy.

Známky kompromisu

Mnohí z nich utiekli zo severných oblastí Pásma Gazy, kde podľa Organizácie Spojených národov (OSN) nastal hladomor. Egyptskí a americkí sprostredkovatelia hlásili v ostatných dňoch známky kompromisu, ale šance na dohodu o prímerí sú stále napojené na kľúčovú otázku, či Izrael prijme ukončenie vojny bez toho, aby dosiahol svoj stanovený cieľ – zničiť Hamas.

Egyptská televízna stanica Al-Qahera v sobotu uviedla, že v mnohých sporných bodoch bol dosiahnutý konsenzus, no neoznámila bližšie informácie. Hamas vyzval na úplné ukončenie vojny a stiahnutie všetkých izraelských síl z Pásma Gazy.

Trojfázový proces

Vysoký izraelský predstaviteľ, ktorý pod podmienkou anonymity diskutoval o prebiehajúcich rokovaniach, bagatelizoval vyhliadky na úplný koniec vojny. Predstaviteľ povedal, že Izrael sa zaviazal k invázii do Rafahu a pre agentúru AP podotkol, že za žiadnych okolností nebude súhlasiť s ukončením vojny v rámci dohody o prepustení rukojemníkov.

Návrh, ktorý egyptskí sprostredkovatelia predložili Hamasu, stanovuje trojfázový proces, ktorý by priniesol okamžité, šesťtýždňové prímerie a čiastočné prepustenie izraelských rukojemníkov a zahŕňal by určitý druh izraelského stiahnutia sa z Pásma Gazy. Počiatočná fáza by mala trvať 40 dní. Hamas údajne súhlasil s rámcom, ktorý Egypt navrhol a Izrael už schválil.

Viac k témam: dohoda o prímerí, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, Útok Hamasu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – Mierové rokovania vo veci izraelsko-palestínskeho konfliktu napredujú. Návrh predložený Hamasu stanovuje trojfázový proces © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Rušenie GPS signálu nad Baltským morom je pravdepodobne vedľajším efektom Ruska proti útočným dronom

Zasahovanie sa zintenzívnilo, keď začali útoky ukrajinských dronov na ruskú energetickú infraštruktúru. Viac

1 hodinu ago

Fico a Pellegrini zdôraznili vzor M. R. Štefánika pre dnešnú dobu, časť publika ich vypískala (video+foto)

Ficove vystúpenie sprevádzali nesúhlasné výkriky od časti zúčastnených ľudí. Viac

2 hodiny ago

Pakistan zaznamenal najvlhkejší apríl od roku 1961 s nadpriemernými zrážkami (foto)

Odborníci uviedli, že Pakistan bol svedkom silnejších dažďov v dôsledku zmeny klímy. Viac

2 hodiny ago

Moskva sa vyhráža Washingtonu a Bruselu odvetou, ak Ukrajina zaútočí na Krym

Cameron vo štvrtok povedal, že Ukrajina má právo použiť zbrane poskytnuté Londýnom na zasiahnutie cieľov…

3 hodiny ago

Ukrajinci zatkli muža podozrivého zo špehovania, aktivity mal vykonávať počas venčenia psa

Vyšetrovanie SBU zistilo, že muž mobilným telefónom vytvoril zábery potenciálnych cieľov. Viac

4 hodiny ago