Rakety pre systém Patriot, ktoré si objednalo Švajčiarsko, dodajú Američania Ukrajine

Rakety PAC-3 sú najpokročilejšie strely pre systém protivzdušnej obrany Patriot a sú účinné aj proti balistickým raketám.

19.6.2024 (SITA.sk) – Rakety pre systém protivzdušnej obrany Patriot vyrábané v USA pre Švajčiarsko pôjdu napriek zmluvným záväzkom na Ukrajinu.

S odvolaním sa na nemenované zdroje to v stredu napísal švajčiarsky tabloid Blick. Dodal, že Bern si v USA pre systém Patriot objednal rakety typu PAC-3 za 340 miliónov dolárov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

USA sa však rozhodli odložiť dodávku do Švajčiarka a rakety pošlú Ukrajine, ktorá tieto zbrane zúfalo potrebuje na ochranu pred ruskými vzdušnými útokmi. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Rakety PAC-3 sú najpokročilejšie strely pre systém protivzdušnej obrany Patriot a sú účinné aj proti balistickým raketám. Jedna strela PAC-3 stojí 4,1 milióna dolárov.

Sú však veľmi žiadané, keďže európske krajiny sa v čase rastúceho napätia s Ruskom snažia posilniť svoju vlastnú protivzdušnú obranu.

Viac k témam: Protiraketový systém Patriot, rakety PAC-3, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rakety pre systém Patriot, ktoré si objednalo Švajčiarsko, dodajú Američania Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.