in ,

Rada vlády odmietla novelu zákona o neziskových organizáciách. Pletie sa ňou bič na aktívnych občanov, tvrdí Zajac

23.4.2024 (SITA.sk) – Rada vlády pre mimovládne neziskové organizácie odmietla novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby predloženú Slovenskou národnou stranou (SNS). Zároveň vyzvala vládu Roberta Fica (Smer-SD), aby tiež vyjadrila nesúhlas s navrhovanými zmenami.

Rada vlády pre mimovládne organizácie ako poradný orgán vládneho kabinetu tvrdí, že novela negatívne postihne všetky typy mimovládnych neziskových organizácií – sociálne, zdravotnícke, vzdelávacie, športové, kultúrne i environmentálne, ale aj tie, ktoré sa venujú ochrane ľudských práv, menšín a boju proti korupcii.

Diskriminačný návrh zákona

Týmto zákonom sa nijak nezvýši transparentnosť občianskeho sektora – týmto zákonom sa pletie bič na aktívnych občanov, robia sa zásadné rozdiely medzi rôznymi formami súkromného kapitálu, stigmatizuje sa občianska spoločnosť a neúnosne sa zvyšuje štátna byrokracia,“ uviedol predseda Komory a podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac.

Dodáva, že návrh z dielne národniarov je diskriminačný a je v rozpore so slovenskou i európskou legislatívou.

Transparentnosť financovania mimovládok

Poslanci SNS chcú zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych neziskových organizácií. Docieliť to chcú tým, že mimovládky budú povinné zverejňovať informácie o darcoch a daroch, ak ich výška presiahne zákonom stanovenú hodnotu.

Zverejňovanie informácií o daroch a príspevkoch prinesie podľa národniarov dôveryhodnosť a transparentnosť, lepšiu kontrolu toku finančných prostriedkov, zvýši sa tak tlak na zodpovedné hospodárenie a podporí sa dôvera a zapojenie verejnosti.

Organizácie, ktoré prijímajú finančné prostriedky zo zahraničia a presahujú sumu päťtisíc eur za jeden kalendárny rok, sa po novom zrejme budú musieť označovať ako „organizácia so zahraničnou podporou“.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Neziskové organizácie
Zdroj: SITA.sk – Rada vlády odmietla novelu zákona o neziskových organizáciách. Pletie sa ňou bič na aktívnych občanov, tvrdí Zajac © SITA Všetky práva vyhradené.

Máte radi expedície? Máme pre vás tip na jednu špeciálnu – Expedíciu Medíkovo!

Na muníciu pre Ukrajinu sa vyzbieralo už viac ako 3,5 milióna eur. O slovenskej zbierke píšu aj zahraničné médiá