in ,

Putin označil smrť Navaľného za smutnú udalosť, údajne bol pripravený ho vymeniť

18.3.2024 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin označil smrť lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného v odľahlej arktickej trestaneckej kolónii za „smutnú udalosť” a tvrdil, že bol pripravený ho vymeniť.

„Čo sa týka pána Navaľného. Áno, zomrel, je to vždy smutná udalosť. No, mali sme aj iné prípady, keď ľudia zomreli vo väzení. Nestalo sa to v Spojených štátoch? Stalo sa to mnohokrát,” poukázal Putin na iné krajiny v snahe zakryť dianie v Rusku.

Putin mal podmienku

Navaľnyj zomrel v piatok 16. februára v trestaneckej kolónii, kde ho držali na základe politicky motivovaných odsúdení. Podľa jeho manželky Julije ho zabili na rozkaz Putina, ktorého nazvala „krvavým mafiánom”.

Putin tvrdí, že niekoľko dní pred smrťou Navaľného mu niektorí ľudia povedali, že existuje nápad vymeniť Navaľného za osoby uväznené v západných krajinách.

„Môžete mi veriť alebo nie, ale skôr, ako osoba, ktorá so mnou hovorila, dokončila vetu, povedal som: ‘Súhlasím. Len pod jednou podmienkou: Vymeníme ho, aby sa viac nevrátil. Nech tam zostane.’ Ale bohužiaľ, stalo sa to, čo sa stalo.”

Rozhovory o výmene boli v záverečnej fáze

Šéfka správnej rady Navaľného protikorupčnej nadácie Maria Pevčichová krátko po smrti protikurupčného aktivistu povedala, že ho zabili, pretože sa mal dostať na slobodu v rámci medzinárodnej výmeny väzňov.

Povedala, že rozhovory o výmene boli v záverečnej fáze a poznamenala, že Navaľnyj bol o deň neskôr zabitý, pretože Putin nedokázal zniesť myšlienku, že by mohol byť na slobode.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Stovky ľudí prišli na pohreb Alexeja Navaľného (fotografie)

Viac k témam: Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Putin označil smrť Navaľného za smutnú udalosť, údajne bol pripravený ho vymeniť © SITA Všetky práva vyhradené.

Detaily brutálneho útoku medveďa! Tatianu ťahal 20 metrov ako korisť. Čo robila s priateľom na Slovensku?

Matovič: Čaputová je falošná žena, ktorá zahrala svoju rolu v prezidentskom paláci