in ,

Proces s bývalým riaditeľom SIS Pčolinským začne onedlho, vytýčených je celkovo desať termínov hlavného pojednávania

4.5.2024 (SITA.sk) – Proces s bývalým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírom Pčolinským by sa na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici mal začať 30. mája. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu s tým, že vo veci je vytýčených celkovo 10 termínov hlavného pojednávania až do septembra.

Zločin prijímania úplatku

Predmetom obžaloby voči Pčolinskému je zločin prijímania úplatku, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Prokurátor bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry ešte v októbri 2023 opätovne podal obžalobu na bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

„Prokurátor na obvineného V. P. podal obžalobu na Špecializovaný trestný súd za skutok týkajúci sa prijatia úplatku od Z. K.,“ informovala vtedy prokuratúra. Právnik a podnikateľ Zoroslav Kollár pritom v rámci uzavretej dohody o vine a treste priznal, že v auguste 2020 poskytol úplatok, aby zabezpečil, že nebude predmetom rozpracovania Slovenskou informačnou službou.

Makó ako sprostredkovateľ

Odovzdanie finančnej čiastky 40-tisíc eur sprostredkoval bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó. Bývalý riaditeľ SIS Pčolinský však prijatie úplatku odmieta. Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského už v máji 2022. Súd však následne obžalobu prokurátorovi vrátil pre zistené procesné pochybenia.

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera ešte predtým v auguste 2021 zrušil uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo dňa 11. marca a 13. apríla 2021, ktorými vzniesol obvinenie voči Pčolinskému pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, zločin prijímania úplatku, prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a prečin podplácania. Kandera zastupoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekonal.

Viac k témam: Generálny prokurátor SR, Korupcia, Súdny proces, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Proces s bývalým riaditeľom SIS Pčolinským začne onedlho, vytýčených je celkovo desať termínov hlavného pojednávania © SITA Všetky práva vyhradené.

Rušenie GPS signálu nad Baltským morom je pravdepodobne vedľajším efektom Ruska proti útočným dronom