Categories: SprávySvet

Prívalové záplavy v Indii spôsobili záplavy a zosuvy pôdy, zahynulo najmenej 40 ľudí

21.8.2022 (Webnoviny.sk) – Najmenej 40 ľudí zomrelo a ďalší sú nezvestní po prívalových záplavách, ktoré na severe Indie za ostatné tri dni vyvolali monzúnové dažde. Tie v štátoch Himačálpradéš a Uttarákhand zaplavili stovky dedín, pričom voda tiež odniesla hlinené domy, pohltila cesty a zničila mosty. V regióne by pritom podľa indického meteorologického ústavu malo veľmi intenzívne pršať aj počas nasledujúcich dvoch dní.

V štáte Himačálpradéš podľa nedeľňajšieho vládneho vyhlásenia za uplynulé tri dni zomrelo v dôsledku záplav a zosuvov najmenej 36 ľudí. Stovky obyvateľov, ktorí museli opustiť svoje domovy, vyhľadali útočisko v pomocných táboroch.

V Uttarákhande si v sobotu séria prietrží mračien vyžiadala štyroch mŕtvych a 13 nezvestných, keď sa rieky vyliali z brehov a odplavili niekoľko domov. Záchranné tímy v oboch štátoch evakuujú ľudí, ktorí v dôsledku dažďov uviazli.

Katastrofy spôsobené zosuvmi pôdy a záplavami sú v himalájskej časti Indie počas monzúnovej sezóny, ktorá trvá od júna do septembra, bežné. Podľa vedcov sú však čoraz častejšie, keďže globálne otepľovanie prispieva k topeniu tamojších ľadovcov. Vlani si prívalové záplavy v Uttarákhande vyžiadali takmer 200 mŕtvych.

Viac k témam: Evakuácia, Monzúnové dažde, Záplavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Prívalové záplavy v Indii spôsobili záplavy a zosuvy pôdy, zahynulo najmenej 40 ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

13 hodín ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

14 hodín ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

15 hodín ago