in ,

Prívalové záplavy v Indii spôsobili záplavy a zosuvy pôdy, zahynulo najmenej 40 ľudí

21.8.2022 (Webnoviny.sk) – Najmenej 40 ľudí zomrelo a ďalší sú nezvestní po prívalových záplavách, ktoré na severe Indie za ostatné tri dni vyvolali monzúnové dažde. Tie v štátoch Himačálpradéš a Uttarákhand zaplavili stovky dedín, pričom voda tiež odniesla hlinené domy, pohltila cesty a zničila mosty. V regióne by pritom podľa indického meteorologického ústavu malo veľmi intenzívne pršať aj počas nasledujúcich dvoch dní.

V štáte Himačálpradéš podľa nedeľňajšieho vládneho vyhlásenia za uplynulé tri dni zomrelo v dôsledku záplav a zosuvov najmenej 36 ľudí. Stovky obyvateľov, ktorí museli opustiť svoje domovy, vyhľadali útočisko v pomocných táboroch.

V Uttarákhande si v sobotu séria prietrží mračien vyžiadala štyroch mŕtvych a 13 nezvestných, keď sa rieky vyliali z brehov a odplavili niekoľko domov. Záchranné tímy v oboch štátoch evakuujú ľudí, ktorí v dôsledku dažďov uviazli.

Katastrofy spôsobené zosuvmi pôdy a záplavami sú v himalájskej časti Indie počas monzúnovej sezóny, ktorá trvá od júna do septembra, bežné. Podľa vedcov sú však čoraz častejšie, keďže globálne otepľovanie prispieva k topeniu tamojších ľadovcov. Vlani si prívalové záplavy v Uttarákhande vyžiadali takmer 200 mŕtvych.

Viac k témam: Evakuácia, Monzúnové dažde, Záplavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Prívalové záplavy v Indii spôsobili záplavy a zosuvy pôdy, zahynulo najmenej 40 ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

FC Chelsea zakázal vstup na štadión svojmu fanúšikovi za rasistický útok voči Sonovi z Tottenhamu

Somálske bezpečnostné sily po viac ako 30 hodinách ukončili útok v hoteli