Poslanci ukončili rozpravu k zmenám v RTVS, Šimkovičová opäť vyzdvihla nový zákon

V prípade jeho schválenia sa zruší verejnoprávne médium Rozhlas a televízia Slovenska.

22.5.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 22. mája, 14:59

V parlamente sa skončila rozprava k vládnemu návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase v prvom čítaní. Záverečné slovo si ešte vzala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS), ktorá opäť zopakovala, že predloženie tohto návrhu vyplýva z programového vyhlásenia vlády. Poslancom sa poďakovala za podporu v prvom čítaní. Hlasovať sa o ňom bude v stredu o 17:00.

Nový zákon chce naplniť základné ciele

Chcem zdôrazniť, že ak sa na tento text pozeráme s porozumením, tak je nám všetkým možno zrejmé, že skutočne nanovo upravuje postavenie, poslanie, úlohy, činnosť a riadenie Slovenskej televízie a rozhlasu, jej orgánov, hospodárenie a financovanie. Nový zákon chce vytvoriť kvalitné legislatívne prostredie pre tieto verejnoprávne inštitúcie a naplniť jej základné ciele spred 14 rokov,” uviedla ministerka.

Medzi tieto ciele podľa nej patrí napríklad zabrzdenie zadlžovania verejnoprávneho vysielania, zabezpečenie jeho finančnej konsolidácie či vrátenie vysielaniu skutočných atribútov verejnoprávnosti, vyváženosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti i transparentnosti.

Zmeny vyplývajú z negatívnych skúsenosti

V prípade schválenia návrhu ako celku sa zruší verejnoprávne médium Rozhlas a televízia Slovenska a nahradí sa Slovenskou televíziou a rozhlasom. Materiál deklaruje zámer vytvoriť novú inštitúciu, ktorá bude objektívne napĺňať verejnoprávny charakter vysielania. Zmeny do parlamentu predložilo ministerstvo kultúry.

Navrhované zmeny vyplývajú z negatívnych skúseností vyplývajúcich z aplikácie zákona o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a komparácie skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí, predovšetkým v Európe,” píše sa v materiáli.

Rovnako zdôrazňuje, že rozhlas a televízia sa formálne nerozdelia, no vytvoriť by sa mal priestor na samostatný rozvoj oboch.

Viac k témam: Ministerka kultúry SR, Rokovanie NR SR, verejnoprávne médiá
Zdroj: SITA.sk – Poslanci ukončili rozpravu k zmenám v RTVS, Šimkovičová opäť vyzdvihla nový zákon © SITA Všetky práva vyhradené.