Categories: SlovenskoSprávy

Poistenky Union ZP si v schránkach nájdu pozvánky na mamografiu

13.5.2022 (Webnoviny.sk) – V týchto dňoch posiela Union ZP ďalšiu dôležitú poštu – ide o pozvánky na bezplatné vyšetrenie prsníkov. “Pozvánky slúžia ako žiadanka na skríningové mamografické vyšetrenie – takže, ak list poistenka  dostane, nemusí ísť ku gynekológovi alebo všeobecnému lekárovi pre písomné odporučenie. Môže sa priamo objednať v jednom zo skríningových mamografických pracovísk, ktoré sú uvedené v priloženom zozname, informuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Unionu.

Ide o  vysokošpecializované mamografické pracoviská, ktoré vybralo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Mamografia je plne hradená z verejného zdravotného poistenia a teda ženy nemajú nič navyše doplácať.

Je veľmi dôležité, aby toto vyšetrenie pozvané poistenky absolvovali čo najskôr, pretože mamografia dokáže odhaliť rakovinu prsníka už v počiatočnom štádiu, kedy je dobre liečiteľná bez potreby veľkého operačného zásahu. Ak je výsledok mamografie v poriadku, lekár ho poistenke oznámi na počkanie. V prípade podozrenia na onkologické ochorenie majú v týchto pracoviskách zabezpečený ďalší manažment a náležité terapeutické riešenie.

Union pozýva na mamografiu poistenky vo viacerých fázach – v tej prvej ide o ženy vo veku od 50, ktoré v predchádzajúcich 3 rokoch neabsolvovali toto vyšetrenie. Ide o najrizikovejšiu skupinu poisteniek. “Ďalšie pozvánky budú odoslané v auguste,” uzatvára B. Dupaľová Ksenzsighová.

Poistenky,  ktoré  majú viac ako 40 rokov, môžu absolvovať preventívne mamografické vyšetrenie, na ktoré majú podľa zákona nárok každé 2 roky. V tomto prípade je však potrebné zabezpečiť si písomné odporučenie od gynekológa alebo od všeobecného lekára.

Viac informácií nájdete na https://www.union.sk/skrining-rakoviny-prsnika/, kde sa nachádza aj zoznam skríningových mamografických pracovísk.

Informačný servis

Viac k témam: Mamografia, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Poistenky Union ZP si v schránkach nájdu pozvánky na mamografiu © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

11 hodín ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

12 hodín ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

14 hodín ago