Categories: SlovenskoSprávy

Ochrana verejného poriadku je v kompetencii samospráv, ohradilo sa Mikulcovo ministerstvo voči tvrdeniam Hlasu

28.4.2023 (SITA.sk) – Ministerstvo vnútra (MV) SR sa ohradilo voči tvrdeniam strany Hlas-SD, v ktorých podľa nich zavádza pri tvrdeniach o kamerových systémoch, aj o tom, že dočasne poverený minister Roman Mikulec (OĽaNO) zvolal prvé zasadnutie Rady vlády pre prevenciu kriminality.

Podľa ministerstva boli počas aktuálneho volebného obdobia tieto rokovania štyri. V rámci nich bolo prijatých niekoľko strategických dokumentov, na ktorých základe boli napríklad vybudované informačné kancelárie, a prijatý bol i dokument stratégie prevencie kriminality, ktorý popisuje aj zriadenie záchytných izieb. Rezort vnútra to uviedol v tlačovej správe.

Budovanie kamerových monitorovacích systémov

Z dôvodu obmedzených zdrojov kapitoly Ministerstva vnútra SR bolo potrebné pri zostavovaní rozpočtu na roky 2020 až 2024 prehodnotiť všetky výdavky kapitoly MV SR. V uvedenom období boli prioritne zabezpečované výdavky na prevádzku a nevyhnutnú operatívu útvarov kapitoly MV SR a výdavky spojené s riešením aktuálnych situácií súvisiacich predovšetkým s pandémiou COVID 19 a v dôsledku konfliktu na Ukrajine,” vysvetľuje MV SR.

Dodal však, že napriek tomu ministerstvo iniciovalo a presadilo budovanie kamerových monitorovacích systémov, z aktuálneho Operačného programu Slovensko. MV SR podotklo, že každoročné vyhlasovanie výzvy na kamerové systémy nie je obligátne. „Ochrana verejného poriadku je v kompetencii samospráv,” doplnilo.

Obete trestných činov

V predmetnom období tiež ministerstvo vybudovalo z európskych zdrojov, konkrétne z Európskeho sociálneho fondu, sieť informačných kancelárií pre obete trestných činov. Vybudované boli v spolupráci so samosprávami a od roku 2020 pomohli temer trom tisíckam obetí.

Išlo najmä o násilné trestné činy, domáce násilie, podvody na senioroch i sexuálnu trestnú činnosť páchanú na deťoch. Kancelárie tiež poskytli vyše 1 500 vzdelávacích preventívnych aktivít, na ktorých sa zúčastnilo viac než 30-tisíc detí, mladých ľudí, dospelých i seniorov.

Viac k témam: informačná linka, Kamerový systém, Kriminalita, Minister vnútra, Operačný program Slovensko, Opozícia, trestné činy
Zdroj: SITA.sk – Ochrana verejného poriadku je v kompetencii samospráv, ohradilo sa Mikulcovo ministerstvo voči tvrdeniam Hlasu © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Putinovo nariadenie taktických cvičení je „jadrovým vydieraním“, povedal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky

Je to po prvý raz, čo Rusko verejne oznámilo cvičenia zahŕňajúce taktické jadrové zbrane. Viac

25 minút ago

Von der Leyenová naliehala na čínskeho prezidenta, aby využil vplyv Pekingu na zastavenie vojny na Ukrajine (foto)

Von der Leyenová bola súčasťou trojstranných rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a Si Ťin-pchingom.…

1 hodinu ago

Slafkovský si verí v pozícii lídra útoku, na majstrovstvá sveta v hokeji prišiel aj pre trénera Ramseyho

„Je mi jedno, s kým budem v útoku, všetci sú to dobrí hráči," povedal mladý…

3 hodiny ago

Predajca, ktorý na jarmoku ponúkal srdcia s heslami Hlinkovej gardy, čelí obžalobe

Hlinkova garda potláčala ľudské práva a slobody vybraných skupín obyvateľstva. Viac

4 hodiny ago

Ukrajinci zlikvidovali rýchlostný čln s ruskými vojakmi pri okupovanom Kryme

Špeciálnu operáciu podnikli v noci na pondelok. Viac

4 hodiny ago