in ,

Na Ministerstve zahraničných vecí pôsobí spolu 579 žien, je to viac ako polovica z celkového počtu zamestancov

8.3.2024 (SITA.sk) – Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pôsobí na Slovensku i v zahraničí spolu 579 žien, čo je vyše polovice z celkového počtu zamestnancov.

Rezort o tom informoval pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa žien. Podľa ministerstva majú ženy tiež prevahu medzi riadiacimi pracovníkmi v rezorte na Slovensku v rámci manažérskych pozícii. Podľa šéfa rezortu Juraja Blanára je cieľom ministerstva podporiť pôsobenie žien aj v zahraničnej službe.

„Slovenská republika má silné zastúpenie expertiek v inštitúciách Európskej únie. Pôsobí ich tu viac ako 550, čo predstavuje 66 percent z celkového počtu Sloveniek a Slovákov pracujúcich v európskych štruktúrach. Aj ony dokážu byť inšpiráciou pre ďalšiu generáciu žien a dievčat, ktoré podporia v kvalitnom vzdelávaní, slobodnom výbere povolania a rovnocennom uplatnení sa v práci,” zdôraznil minister.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Slovensko sa podľa neho zároveň pripája k iniciatívam medzinárodných organizácií na podporu práv žien, ako napríklad UN WOMEN, rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN 1325/2000 (Ženy, mier a bezpečnosť), „HeForShe“ a podobne.

Medzinárodný deň žien je medzinárodne uznaný sviatok po prvýkrát vyhlásený v roku 1910 na medzinárodnej konferencii v Kodani na počesť štrajku newyorských krajčírok bojujúcich za zrušenie povinného desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Organizácia Spojených národov oslávila Medzinárodný deň žien po prvýkrát 8. marca 1975, o dva roky neskôr ho vyhlásila za oficiálny sviatok.

Viac k témam: Diplomacia, MDŽ Medzinárodný deň žien
Zdroj: SITA.sk – Na Ministerstve zahraničných vecí pôsobí spolu 579 žien, je to viac ako polovica z celkového počtu zamestancov © SITA Všetky práva vyhradené.

Ráchel v slzách. Survivor nie je ako Love Island. Najdrsnejšiu šou prestáva zvládať

Legendárny Mike Tyson si znova zaboxuje, nastúpi proti youtuberovi Jakeovi Paulovi. 57-ročný boxer sa na zápas veľmi teší