Categories: SlovenskoSprávy

Mikulcovo ministerstvo plánuje zriadenie integrovaných bezpečnostných centier, majú riadiť nasadenie záchranných zložiek

5.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo vnútra SR chystá zriadenie integrovaných bezpečnostných centier, ktoré budú fungovať ako regionálne centrá tiesňovej komunikácie a operačného riadenia záchranných zložiek. Vyplýva to z predbežnej informácie o pripravovanom zákone o integrovanom záchrannom systéme, ktorý by sa v júli tohto roku mal dostať do medzirezortného pripomienkového konania.

Značné regionálne rozdiely

Návrh zákona má podľa rezortu tiež ambíciu zadefinovať v súčasnosti absentujúce okruhy odbornej prípravy a odbornej spôsobilosti na úseku integrovaného záchranného systému ako nástrojov na zvýšenie profesionálnej úrovne operátorov liniek tiesňového volania.

„V súčasnosti koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému zriaďuje a jeho činnosť zabezpečuje okresný úrad v sídle kraja, čo v praxi vytvára značné regionálne rozdiely medzi jednotlivými koordinačnými strediskami po stránke priestorovej a procesnej a po stránke materiálno-technického zabezpečenia,” konštatuje ministerstvo vnútra s tým, že zriaďovateľom nových centier by mal byť samotný rezort.

Zamestnanci sú finačne podhodnotení

Zamestnanci zabezpečujúci činnosť koordinačného strediska sú podľa rezortu momentálne finančne podhodnotení vzhľadom na obsah a rozsah vykonávaných činností, ako sú príjem a odozva na tiesňovú komunikáciu z celého územia SR a takisto príjem a odozva na tiesňovú komunikáciu zo zahraničia v rámci cezhraničnej tiesňovej komunikácie.

Ministerstvo zároveň zdôrazňuje, že v súčasnosti chýba legislatívne ukotvenie odbornej prípravy a odbornej spôsobilosti na úseku integrovaného záchranného systému, čím sa značne sťažuje kontinuálna výchova a vzdelávanie personálu zodpovedného za ochranu života, zdravia, majetku a životného prostredia.

Zdroj: Webnoviny.sk – Mikulcovo ministerstvo plánuje zriadenie integrovaných bezpečnostných centier, majú riadiť nasadenie záchranných zložiek © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Moskva zaradila ukrajinského prezidenta Zelenského na svoj zoznam hľadaných osôb

Ruskí predstavitelia bezprostredne neobjasnili svoje obvinenia. Viac

46 minút ago

Hokejový brankár Denis Godla bude „strážcom svätyne“ Slovana Bratislava aj v nasledujúcej sezóne

Na rodáka z Kežmarku si „belasí“ uplatnili opciu a podpísali s ním ročnú zmluvu. Viac

47 minút ago

Lovestream festival predstavil ďalších mimoriadnych účinkujúcich svojho tretieho ročníka

Festival sa uskutoční počas troch dní 16. až 18. augusta. Viac

2 hodiny ago

Kandidáta do Európskeho parlamentu vážne zranili počas predvolebnej kampane, Faeserová hovorí o útoku na demokraciu

Bol to najnovší zo série incidentov, ktoré zvýšili politické napätie v Nemecku pred eurovoľbami. Viac

2 hodiny ago

Mierové rokovania vo veci izraelsko-palestínskeho konfliktu napredujú. Návrh predložený Hamasu stanovuje trojfázový proces

Izraelský predstaviteľ však bagatelizoval vyhliadky na úplný koniec vojny. Viac

3 hodiny ago