Categories: SlovenskoSprávy

Marček odmietol vypovedať v kauze vraždy Kuciaka, okolnosti si už presne nepamätá a nechce si protirečiť

26.5.2022 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd v Pezinku vo štvrtok v rámci obnoveného procesu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho predvolal vypovedať odsúdeného Miroslava Marčeka. Ten si odpykáva trest 25 rokov väzenia za úkladnú vraždu novinára ako aj vraždu jeho partnerky Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára ešte z roku 2016.

Odmietnutie vypovedania

Marček sa ku skutkom priznal pred súdom v roku 2020, pričom vo veci v pôvodnom procese aj vypovedal. Na štvrtkovom pojednávaní však vypovedať odmietol. Argumentoval tým, že od udalostí prešlo viacero rokov, okolnosti si už presne nepamätá a nechce protirečiť pôvodnej výpovedi.

Zároveň pripomenul, že obžalovaný Tomáš Szabó je jeho bratranec, vzhľadom na čo podľa neho môže odoprieť výpoveď. Marček takisto argumentoval, že orgány činné v trestnom konaní ho začali opätovne stíhať v kauze prípravy vrážd trojice prokurátorov.

Na súde je prítomný aj ďalší svedok, konkrétne odsúdený Zoltán Andruskó. Jeho výsluch súd prerušil v stredu 25. mája.

Opätovné prejednanie obžaloby

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej.

Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kr. a bosniansky občan Darko D.

Viac k témam: Súdy, Úkladná vražda, Vražda Jána Kuciaka
Zdroj: Webnoviny.sk – Marček odmietol vypovedať v kauze vraždy Kuciaka, okolnosti si už presne nepamätá a nechce si protirečiť © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

3 hodiny ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

4 hodiny ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

6 hodín ago