Maďarský minister zahraničia navštívil Bielorusko napriek sankciám EÚ, krajiny sa dohodli na ekonomickej spolupráci

Postoj Budapešti je jasný: „menej sankcií, viac spolupráce“.

30.5.2024 (SITA.sk) – Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v stredu navštívil Bielorusko pre rokovania o rozšírení vzťahov.

Urobil to napriek sankciám Európskej únie voči Bielorusku za represie po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 či v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine.

Pri tejto príležitosti vyhlásil, že postoj Budapešti je jasný: „menej sankcií, viac spolupráce“.

Ekonomická spolupráca

Szijjártó sa vyjadril, že sankcie nefungujú, no zároveň poznamenal, že Maďarsko „zvyšuje ekonomickú spoluprácu s Bieloruskom v oblastiach, ktoré nie sú postihnuté sankciami“.

Poskytneme akúkoľvek podporu na rozvoj spolupráce. Hovoríme o tom otvorene, nič neskrývame,“ povedal.

Spolupráca v oblasti jadrovej energie

Bieloruskí a maďarskí predstavitelia podpísali dohodu o spolupráci v oblasti jadrovej energie, ktorá ráta so školením zamestnancov a nakladaním s rádioaktívnym odpadom.

Dohoda je podľa Szijjártóa veľmi dôležitá a Maďarsku podľa neho „umožňuje využiť skúsenosti, ktoré tu Bielorusko získalo pri výstavbe reaktorov s podobnou technológiou“.

Maďarsko pracuje s Ruskom na novom jadrovom reaktore pre elektráreň Paks a aj Bielorusko má jadrovú elektráreň, ktorú postavili Rusi.

„Zdravé trendy” v Európe

Bieloruský minister zahraničia Siarhej Alejnik sa vyjadril, že dúfa, že nadchádzajúce maďarské predsedníctvo Európskej únie povzbudí „zdravé trendy“ v Európe.

Szijjártó už navštívil Bielorusko vo februári 2023, pričom sa stal prvým popredným predstaviteľom členskej krajiny Európskej únie, ktorý navštívil Minsk po uvalení sankcií pre spomenuté voľby.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá je v exile, skritizovala Szijjártóa a povedala, že takéto cesty do Bieloruska sú „neprijateľné a nemorálne“.

Viac k témam: Ekonomická spolupráca, Jadrová energia, Maďarský minister zahraničných vecí, Sankcie voči Bielorusku, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Maďarský minister zahraničia navštívil Bielorusko napriek sankciám EÚ, krajiny sa dohodli na ekonomickej spolupráci © SITA Všetky práva vyhradené.