in ,

Maďari sú pobúrení vyjadreniami Bidena o Orbánovi, americký veľvyslanec bol na „koberčeku“

12.3.2024 (SITA.sk) – Maďarsko si predvolalo amerického veľvyslanca pre vyjadrenia prezidenta Spojených štátov Joea Bidena, ktorý povedal, že maďarský premiér Viktor Orbán vyhľadáva diktatúru. Referuje o tom web The Guardian.

Orbán sa stretol s Trumpom

Orbán sa minulý týždeň stretol na Floride s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, ktorý bude s najväčšou pravdepodobnosťou súperom Bidena v tohtoročných prezidentských voľbách.

Počas mítingu vo Philadelphii sa Biden zmienil o stretnutí Trumpa s Orbánom. „Viete, s kým sa dnes stretáva v Mar-a-Lago? Orbán z Maďarska, ktorý otvorene vyhlásil, že si nemyslí, že demokracia funguje, ale vyhľadáva diktatúru.

Szijjártó označil Bidenove slová za klamstvá

Ľudskoprávne skupiny a viaceré európske krajiny opakovane vyjadrili obavy, že Orbán a jeho strana Fidesz podkopali demokraciu a právny štát v Maďarsku. Orbán pred desiatimi rokmi vyhlásil, že chce vybudovať „neliberálny“ štát.

Bidenove vyjadrenia sa stretli s pobúrením maďarských predstaviteľov. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó označil slová amerického prezidenta za „klamstvá“.

Nie sme povinní akceptovať takéto klamstvá od nikoho, aj keď je to americký prezident.

Viac k témam: Americký prezident, bývalý americký prezident, Maďarský minister zahraničných vecí, Maďarský premiér, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Maďari sú pobúrení vyjadreniami Bidena o Orbánovi, americký veľvyslanec bol na „koberčeku“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Šimkovičová plní Ficove rozkazy, podľa Milanovej chce z RTVS urobiť slúžku vládnej moci

Zomrel bývalý zamestnanec Boeingu, ktorý upozorňoval na porušenie výrobných štandardov spoločnosti