in ,

Lukáš Kúdela sa stal prvým slovenským pilotom, ktorý riadil americkú stíhačku F-16

29.4.2021 (Webnoviny.sk) – Prvým slovenským pilotom, ktorý riadil stíhacie lietadlo F-16, je nadporučík Lukáš Kúdela. V pilotovaní sa postupne vystriedali všetci štyria piloti Vzdušných síl Ozbrojených síl SR (OS SR), ktorí aktuálne trénujú na základni v americkej Arizone. Slovenskí piloti lietali pod dohľadom inštruktora. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Stíhacie lietadlo F-16 sa pilotovalo jednoduchšie ako cvičné prúdové lietadlo T-38. Aj výkonnostne je to oproti lietadlám, na ktorých sme lietali doposiaľ, veľký rozdiel. Určite môžem za nás všetkých povedať, že po tomto premiérovom lete sme pristáli vytešení, že aj v rámci pomerne náročného výcviku sme sa predsa len dostali do kokpitu F-16 a vzali ju do vzduchu,“ popísal dojmy z prvého letu Kúdela.

V Spojených štátoch amerických (USA) sa pripravujú aj ďalší traja piloti vzdušných síl OS SR, ďalší ôsmi sa v súčasnosti pripravujú na Leteckej základni Sliač.

V rámci prípravy aktuálne prechádzajú výcvikom na cvičnom taktickom lietadle L-39 vrátane jazykových kurzov so zameraním na zdokonalenie anglického jazyka a leteckej frazeológie. Následne ich postupne vyšlú na výcvik v USA podľa stanoveného harmonogramu.

Prvých sedem stíhacích lietadiel F-16 bude na Slovensko dodaných v roku 2023. V rovnakom roku je naplánované aj ukončenie výcviku prvých slovenských pilotov F-16, návrat posledných pilotov je plánovaný na rok 2028.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: stíhačka F-16
Zdroj: Webnoviny.sk – Lukáš Kúdela sa stal prvým slovenským pilotom, ktorý riadil americkú stíhačku F-16 © SITA Všetky práva vyhradené.

Programové vyhlásenie vlády je podľa Hegera vyjadrením túžby po zmenách, pilierom bude aj podpora rodiny (video)

Ako si vychutnať obľúbené jedlo či nápoj na terase bezpečne? Úrad verejného zdravotníctva vydal praktického sprievodcu