Categories: SprávySvet

Ľudia v niekoľkých európskych mestách sa zišli a protestovali proti Izraelu

15.5.2021 (Webnoviny.sk) – V niekoľkých európskych krajinách sa v sobotu konali zhromaždenia na podporu Palestíny. Demonštranti zároveň protestovali proti Izraelu, ktorý je v konflikte s palestínskym militantným hnutím Hamas.

V Paríži musela polícia použiť aj slzný plyn a vodné delá. Tamojšie úrady vyslali do ulíc 4200 členov bezpečnostných zložiek, ktorí zasahovali vo viacerých častiach mesta. Stovky ľudí pritom protestovali aj v iných francúzskych mestách ako Štrasburg alebo Marseille.

Žiadali pomoc

Hnev voči izraelskej ofenzíve v Gaze sa prejavil aj pred izraelským veľvyslanectvom v Londýne, kde sa zišli tisíce ľudí. Demonštranti počas pochodu v Hyde Parku kričali heslá ako “Osloboďte Palestínu”.

Pred bránami ambasády na nich dohliadalo množstvo policajtov. Organizátori žiadali, aby britská vláda ukončila vojenskú a finančnú pomoc voči Izraelu.

Stovky ľudí sa zišli v chladnom a upršanom počasí aj v holandskom Haagu. Na námestí pred budovou parlamentu vyzývali na oslobodenie Palestíny. Holandská polícia v piatok večer zadržala v meste Utrecht približne sto demonštrantov podporujúcich Palestínu, ktorí odmietli ukončiť protest.

Porušenie obmedzení

Stovky ľudí sa zišli aj v Ríme. V Berlíne polícia ukončila zhromaždenie, počas ktorého zúčastnení nedodržiavali platné obmedzenia. Podľa agentúry DPA demonštranti hádzali do policajtov kamene aj fľaše.

V španielskom Madride podporili Palestínu tisíce ľudí na námestí Puerta del Sol. Niektorí držali transparenty s nápismi ako “Toto nie je vojna, toto je genocída” alebo “Americký teroristický štát”.

Bombový útok

Izraelský nálet zničil v sobotu v Gaze výškovú 12-poschodovú budovu, v ktorej sídlili kancelárie agentúry The Associated Press (AP) a ďalších médií. Výkonný riaditeľ AP Gary Pruitt v oficiálnom stanovisku odsúdil útok a označil ho za “šokujúci a hrozný”. Budovu, po ktorej zostal len obrovský mrak z prachu, pred útokom stihli evakuovať.

Prípad sa stal niekoľko hodín po tom, ako Izrael v sobotu ráno vykonal nálety v Gaze, kde zabil najmenej 10 ľudí, z toho väčšinu deti. Počas útoku zasiahli trojpodlažnú budovu v utečeneckom tábore, pričom zomrelo osem detí a dve ženy. Všetci boli príbuzní. Palestínski militanti reagovali vystrelením ďalších rakiet.

Viac k témam: bombový útok, demonštrácie, konflikt, obmedzenia, Palestína, pandemické opatrenia, Pásmo Gazy
Zdroj: Webnoviny.sk – Ľudia v niekoľkých európskych mestách sa zišli a protestovali proti Izraelu © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Vážne obvinenie Tomyho Kottyho smerom k Ráchel. Riešila so šéfom SISky a predsedom parlamentu drogy?

Bývalá misska Ráchel Karnížová a moderátor Tomy Kotty pred rokom zverejňovali na sociálnych sieťach zamilované…

5 minút ago

Cirner: Koalícia hrá pozičné hry, SNS pravdepodobne nezíska post šéfa parlamentu, môže však získať iný ústupok

Premiér Robert Fico si je podľa politológa vedomý toho, že Slovenská národná strana (SNS) nie…

13 minút ago

Grófka Rošková je v kauze neoprávneného čerpania agrodotácií vinná, dostala podmienku

Exposlankyňa Smeru zároveň musí uhradiť škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur. Viac

14 minút ago

Čaputová sa stretla v Poľsku s Dudom, vyzdvihla posilnenie východného krídla NATO aj podporu Ukrajine (foto)

Poľsko je podľa prezidentky pre Slovensko jedným z kľúčových partnerov aj napríklad pri ochrane nášho…

1 hodinu ago

Poslanecký sľub v parlamente zložil náhradník za Petra Pellegriniho Dávid Demečko

Dávid Demečko, ktorý je zástupcom primátora Spišskej Novej Vsi. Viac

2 hodiny ago